Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök „energiaterrorizmussal” vádolta meg Oroszországot


Lerombolt ortodox egyházi épület a donyecki Dolinában 2022. november 2-án
Lerombolt ortodox egyházi épület a donyecki Dolinában 2022. november 2-án

Az orosz hadsereg újabb dróncsapásokat mért különböző energetikai létesítményekre és más civil célpontokra Ukrajna délkeleti részén, aminek következtében emberek milliói maradtak áram nélkül a térségben.

Valentin Reznyicsenko, a dnyipropetrovszki régió kormányzója arról számolt be, hogy a légvédelem megsemmisített nyolc iráni gyártású, Shahed-136 típusú öngyilkos drónt Nikopol körzetben.

„Légvédelmünk nagyszerű munkát végzett előző éjszaka, kilőtt nyolc ellenséges Shahedet” – jelentette be a Telegramon, hozzátéve, hogy a régiót már a második egymást követő napon érték légicsapások.

Mint közölte, az orosz inváziós erők négy másik települést is ágyúztak a környéken, egyebek mellett megrongálva egy gázvezetéket, az áramhálózatot és több lakóépületet.

Moszkva minden bizonyíték ellenére továbbra is tagadja, hogy civil célpontokat támadna Ukrajnában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szokásos esti videoüzenetében csütörtökön elmondta, hogy országa háború előtti lakosságának több mint 10 százaléka áram nélkül maradt az orosz csapások miatt.

„Ma este mintegy 4,5 millió ember van lekapcsolódva ideiglenesen az energiafogyasztásról” – mondta.

„A tény, hogy Oroszország energiaterrorizmushoz folyamodik, ellenségünk gyengeségét mutatja. Nem tudják legyőzni Ukrajnát a harctéren, ezért így próbálják megtörni a lakosságot” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódik fotógalériánk: Miközben Oroszország az ukrán energiahálózatot célozza, önkéntesek kályhákat építenek

Az orosz hadsereg már hetek óta kulcsfontosságú energetikai létesítményeket és más civil célpontokat támad Ukrajnában, miközben az ukránok sikeres ellenoffenzívát folytatnak szeptember eleje óta észak- és délkeleten.

Az utóbbi napokban azonban a heves harcok ellenére nem volt jelentős változás a harctéri helyzetben keleten és délen, szakértők szerint ukrán részről éppen a Herszon város visszafoglalását célzó művelet előkészítése zajlik.

A kijevi külügyminisztérium Herszon régió lakosságának deportálásával vádolta meg Moszkvát.

„Az orosz megszálló hatóságok megkezdték a lakosság tömeges kényszeráttelepítését Herszon megye Dnyeper folyó bal partján lévő részéről az ideiglenesen elfoglalt Krím félsziget területére, illetve Oroszországba” – írta közleményében a tárca.

Majd hozzátetteék: Oroszország hasonló módon költözteti át az embereket a részben elfoglalt Zaporizzsja, Luhanszk és Donyeck régióból is.

Oroszország szeptemberben egy álreferendum nyomán törvénytelenül annektálta az itt nevezett négy ukrán régiót.

Videó arról, mit gondolnak a moszkvaiak az ukrajnai invázióról: „Csak Putyin marad majd a bunkerében” – moszkvaiakat kérdeztünk az ukrajnai háborúról

Volodimir Szaldo, Herszon frissen beiktatott oroszbarát kormányzója október 31-én bejelentette, hogy kiterjesztik a „kimenekítésre” szánt emberek körét. Tájékoztatása szerint az érintetteket keletebbre vagy egyenesen Oroszországba szállítják a „súlyos rakétacsapások” veszélye miatt.

Mindössze három nappal korábban arról számoltak be a Moszka-párti helyi hatóságok, hogy lezárult az evakuáció a régióban.

Az ukrán vezetés csütörtökön megerősítette, hogy deportálásként tekint a lakosság áttelepítésére. És emellett azt is közölték, hogy jelentéseket kaptak a Nova Kahovszka vízerőmű aláaknázásáról.

Zelenszkij előzőleg hangsúlyozta, hogy gyanújuk szerint Oroszország aláaknázta a Dnyeper folyón lévő gátat és erőművet, és amennyiben ezeket felrobbantják, akkor a víz eláraszthat több mint nyolcvan települést, köztük Herszon várost.

A kijevi kormány azzal is megvádolta az orosz katonákat, hogy számos ipari létesítményt, kulturális, oktatási és egészségügyi központot kifosztottak, ahogyan magánlakásokat és házakat is.

Az orosz hadsereg eltávolította az úttorlaszokat Herszonból és az orosz zászlót is az önkormányzat épületéről, egyesek úgy vélik, hogy ezzel azt az illúziót próbálják kelteni, hogy elhagyták a várost.

Dezinformációs szakértő: A Nyugatot megbénították a Kreml „üres fenyegetései"

A még az invázió kezdetén elfoglalt terület feladása jelentős veszteség lenne a megszállók számára.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter újságírói kérdésre válaszolva úgy vélekedett, hogy az ukrán fegyveres erők képesek visszafoglalni a Dnyepertől nyugatra eső területeket és Herszon várost.

Eközben Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke kijelentette, hogy Oroszország szent háborút vív a sátán ellen Ukrajnában, és hozzátette, hogy „képesek lennének minden ellenséget a tüzes Gyehennába küldeni”.

A volt orosz elnök azt hangoztatta, hogy „egy rakás őrült náci drogfüggő” ellen harcolnak, akiket ráadásul azok a nyugatiak támogatnak, akiknek „a degeneráció miatt csöpög állukról a nyál”.

Gyerekeknek fejlesztenek testpáncélt Ukrajnában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:00 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG