Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök ismét a civil lakosság terrorizálásával vádolta meg Oroszországot


Ukrán katonák az orosz állásokat lövik Bahmut környékén 2023. március 6-án
Ukrán katonák az orosz állásokat lövik Bahmut környékén 2023. március 6-án

Az ukrán hadsereg az inváziós erők legfrissebb támadássorozatát is visszaverte a már mintegy nyolc hónapja óta hevesen ostromlott, lassan egyfajta XXI. századi vérszivattyúvá váló Bahmutnál.

Az orosz fegyveres erők az elmúlt 24 órában százkét támadást hajtottak végre a háború előtt hetvenezres lakosságú, mára azonban szinte üres város bekerítése céljából.

Ugyanakkor a Donyecki terület más részein is intenzív összecsapások dúlnak, főleg Limannál, Avdijivkánál és Sahtarszknál.

A szomszédos Luhanszki területen található Rubizsnye közelében a kijevi vezérkar tájékoztatása szerint az oroszok élő pajzsként használják a polgári lakosságot. „Az ellenség lakónegyedekben helyezi el a katonáit, a civil lakosság mögé rejtőzve. A megszálló erők embereit az első és a második emeleten szállásolják el, a civilek pedig felettük vannak” – tudatták.

Csütörtökre virradóra újabb légicsapás-sorozat ért számos várost Ukrajna-szerte, a becsapódó rakéták legalább kilenc civil halálos áldozatot követeltek, és nagy károkat okoztak az energetikai és közlekedési infrastruktúrában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kiemelte: „A megszállók csak a civileket tudják terrorizálni. Ez minden, amire képesek, de ez nem fog rajtuk segíteni. Nem fogják elkerülni a felelősségre vonást mindazért, amit tettek.”

A moszkvai vezetés közölte, hogy a masszív támadássorozat megtorlás volt az oroszországi Brjanszk megyében még előző héten elkövetett, állítólag ukrán szervezésű terrortámadásért. A Kreml arról is beszámolt, hogy Kinzsal (Tőr) típusú hiperszonikus rakétákat is bevetettek.

Ehhez kapcsolódóan: Ukrajna cáfolta, hogy köze lenne az oroszországi támadáshoz

Kijev tagadja, hogy bármi köze lenne a szabotázsakcióhoz, és hangsúlyozta, hogy nagy valószínűséggel újabb úgynevezett hamis zászlós műveletről lehet szó, amelynek fő célja, hogy ürügyet teremtsenek az invázió folytatására és esetleges kiszélesítésére.

Oroszország minden bizonyíték ellenére határozottan visszautasítja a civil célpontok elleni csapásokra vonatkozó vádakat.

A légicsapások miatt az Ukrajna és egyben Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai létesítmény áramellátása is megszűnt, így be kellett kapcsolniuk a dízelgenerátoroknak, az üzemeltető Enerhoatom azonban csütörtök délután bejelentette, hogy helyreállították az ellátást.

Olivia Dalton, az amerikai Fehér Ház szóvivője kijelentette: tragikus látni a polgári infrastruktúra elleni brutális és indokolatlan támadásokat Ukrajna-szerte, illetve leszögezte, hogy az Egyesült Államok továbbra is légvédelmi eszközökkel fogja ellátni Kijevet.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG