Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök látogatást tett a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságnál


Volodimir Zelenszkij Hágában 2023. május 4-én
Volodimir Zelenszkij Hágában 2023. május 4-én

Volodimir Zelenszkij felkereste a törvényszéket, amely márciusban nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen ukrán gyerekek jogellenes elhurcolása miatt.

Az ICC nem árult el részleteket a nagyjából egyórás vizitről. Amikor Zelenszkij távozott a székházból, odaintett egy ott álló ukrán családnak, akik azt kiáltották, hogy „Dicsőség Ukrajnának!”

Ez az ukrán elnök első hivatalos útja Hollandiában, ahol beszédet is fog mondani a fővárosban, valamint törvényhozókkal és kormánytagokkal is találkozik.

A vezető az invázió tavaly februári kezdete óta több szövetséges államba is ellátogatott, így megfordult Washingtonban, Párizsban és Londonban is.

Ehhez kapcsolódóan: Elfogatóparancsot adtak ki Putyin ellen háborús bűnök miatt

Hollandia határozottan támogatja Ukrajnát az orosz agresszió elleni küzdelmében. Mark Rutte holland kormányfő néhány hónappal ezelőtt kiemelte, hogy nem zárná ki a katonai segítségnyújtás semmilyen formáját, amíg az nem járna közvetlen NATO–Oroszország-konfliktus kirobbanásával.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke februárban közölte, hogy nemzetközi központot állítanak fel Hágában az Ukrajnában elkövetett bűncselekmények kivizsgálására.

Ehhez kapcsolódóan: Orosz kém akart beférkőzni a hágai Nemzetközi Büntetőbíróságba

Oroszország, amely nem tagja az ICC-nek és elutasítja a joghatóságát, tagadja, hogy emberiség elleni vagy háborús bűncselekményeket követett volna el az ukrajnai háborúban.

Készült a Reuters tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG