Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orosz kém akart beférkőzni a hágai nemzetközi büntetőbíróságba


A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság épülete. 2021. március 31.
A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság épülete. 2021. március 31.

A holland hatóságok azt közölték, hogy megakadályozták egy magát brazil gyakornoknak kiadó orosz kém beszivárgását a Nemzetközi Büntetőbíróságba (ICC), ahol az orosz hadsereg által az ukrajnai invázió során állítólagosan elkövetett háborús bűnöket is vizsgálják.

A Holland Általános Hírszerző és Biztonsági Szolgálat (AIVD) június 16-án közölte, hogy a gyanúsított, akit Szergej Vlagyimirovics Cserkaszovként azonosítottak, áprilisban érkezett az országba egy olyan jól kidolgozott fedőtörténettel, melyet az elmúlt 12 év során épített fel.

Az AIVD szerint a 36 éves férfi az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynöke, aki hamis személyazonosság felhasználásával egy Viktor Muller Ferreira nevű, 33 éves brazil állampolgárnak adta ki magát.

A közleményben az is szerepel, hogy Cserkaszovot érkezése után azonnal visszatoloncolták Brazíliába, ahol személyazonosság-csalás vádjával letartóztatták.

"Ha ez a személy lehetőséget kapott volna arra, hogy ténylegesen dolgozzon az ICC-nél, hírszerzési adatokat gyűjthetett volna, felfedezhetett (vagy toborozhatott) volna erőforrásokat, és hozzáférhetett volna a digitális rendszerekhez. Ily módon ez az ember jelentős mértékben kielégíthette volna a GRU hírszerzési igényeit. Még az is lehetséges, hogy az ICC-n belül befolyásolhatta volna a büntetőügyeket" - áll az AIVD közleményében.

A brazil rendőrség megerősítette Cserkaszov letartóztatását, hozzátéve, hogy az orosz férfi 2010-ben érkezett az országba, és brazil állampolgárnak adta ki magát. Ezt követően több évig Írországban és az Egyesült Államokban élt, mielőtt visszatért Brazíliába, és megkezdte a Hollandiába költözés előkészületeit – áll a közleményben.

XS
SM
MD
LG