Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök orosz terrortámadásnak minősítette a Dnyipro-gát felrobbantását


Elárasztott tér Herszon városban 2023. június 6-án
Elárasztott tér Herszon városban 2023. június 6-án

Ukrajna egyértelműen Oroszországot vádolja a Dnyipro folyó felső szakaszán fekvő Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának felrobbantásával, amelynek következtében emberek tízezreit kell kitelepíteni.

A megszállt dél-ukrajnai területen lévő óriási gát átszakadása vízözönt szabadított a háborús övezetre. A még a szovjet korszakból származó létesítményt kedd hajnalban robbantották fel, a vízszint már néhány óra alatt két méterrel emelkedett egyes területeken.

A hatóságok közölték, hogy emberek tízezreit kell evakuálni a Herszoni területen. Volodimir Kovalenko, a térségben található Novaja Kahovka polgármestere arról számolt be, hogy a víz máris elöntötte a folyó bal partján fekvő állatkertet, kertmozit, parkot és több stadiont is, az áradás összeomlással fenyeget több épületet.

„Lerombolták a Kahovszkaja gátat, nehezen tudom elképzelni, hogy lehet-e majd kezdeni vele valamit, ha egyszer vége lesz a háborúnak” – mondta.

Olekszandr Prokugyin herszoni kormányzó korábban hangsúlyozta, hogy a vízszint kora délutánra már kritikus szintet érhet el, és az érintett területek mielőbbi elhagyására sürgette a lakosságot.

Eközben az ukrán elnök összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi tanács rendkívüli ülését a helyzettel kapcsolatos teendők megvitatása érdekében, minthogy a történtek eredményeként veszélybe kerülhet az Európa legnagyobb atomerőművének számító zaporizzsjai nukleáris létesítmény is.

„Orosz terroristák” – írta Twitteren Volodimir Zelenszkij a felrobbantott gátról közzétett videó fölé.

„A Nova Kahovka vízerőmű gátjának elpusztítása az egész világ szemében megerősíti, hogy ki kell őket szorítani az ukrán föld minden egyes szegletéből. Egyetlen négyzetmétert sem szabad átadni nekik, mivel minden egyes négyzetmétert a terror céljára fognak felhasználni. A terroristák ugyanakkor sem vízzel, sem rakétákkal, sem mással nem állíthatják meg Ukrajnát” – szögezte le.

Natalja Humenyuk, az ukrán fegyveres erők déli parancsnokságának szóvivője aláhúzta, hogy az inváziós egységek célja a gát felrobbantásával annak megakadályozása volt, hogy az ukrán katonák átkeljenek a Dnyiprón a készülő ellenoffenzíva során. Úgy fogalmazott, hogy „hisztérikus reakcióról” van szó.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arról tájékoztatott, hogy tanulmányozzák a helyzetet, az ukrán nukleáris energetikai hivatal (Enerhoatom) pedig figyelmeztetett, hogy a gát átszakítása veszélyt jelenthet a zaporizzsjai reaktorok biztonságára, amelyek hűtésének a víztározó is lényeges eleme volt. Azt írták reggel, hogy az állapot egyelőre nem kritikus, a hűtőmedence vízszintje 16,6 méter, ez pedig nagy valószínűséggel megfelel az erőmű igényeinek a következő néhány hónapban.

„Kulcsfontosságú, hogy a hűtőmedence ép maradjon. Semmit nem szabad tenni, ami esetleg károsítja az épségét. Felszólítok minden felet ennek biztosítására” – közölte Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója.

A harminc méter magas és 3,2 kilométer hosszú gát fontos az öntözés és a közlekedés, illetve az Oroszország által még 2014-ben illegálisan annektált Krím félsziget vízellátása szempontjából is.

Nem késlekedett a nemzetközi közösség sem a támadás elítélésével. Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára gyalázatos cselekedetnek nevezte az akciót, amellyel szavai szerint civilek tízezreit sodorták veszélybe és súlyos környezeti károkat okoztak.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke „háborús bűncselekményt” emlegetett, amelyért felelősségre kell vonni Moszkvát.

Hasonlóan nyilatkozott James Cleverly brit külügyminiszter is, ám hozzátette: túl korai lenne még értékelni a helyzetet, viszont fontos észben tartani, hogy mindez egyedül azért történhetett meg, mert Oroszország indokolatlanul háborút indított Ukrajna ellen.

Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó azzal vádolta meg a Kremlt, hogy „előre eltervezett bűntettet” hajtott végre annak érdekében, hogy késleltesse a konfliktus lezárásának bármifajta esélyét.

„A cél nyilvánvaló: leküzdhetetlen akadályokat emelni az előrenyomuló ukrán erők útjába, átvenni az információs kezdeményezést, lassítani a háború tisztességes lezárását. Minden élet elpusztul egy nagy területen, számos település romba dől, hatalmas károkat szenved a környezet” – mutatott rá Twitter-bejegyzésében.

Oroszország tagadta, hogy hadereje állna a támadás mögött. A Kreml azt hangoztatja, hogy „szándékos szabotázs” történt Ukrajna részéről. Ennek keretében Vlagyimir Leontyev, az orosz uralom alatt álló Nova Kahovka polgármestere azt állította, hogy ukrán csapások érték a vízerőművet.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG