Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök szerint változnak az erőviszonyok a nyugati fegyverszállítások miatt


Az amerikai hadsereg M142-es nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszere (HIMARS) az alaszkai Fort Greelyben 2020. október 22-én
Az amerikai hadsereg M142-es nagy mobilitású tüzérségi rakétarendszere (HIMARS) az alaszkai Fort Greelyben 2020. október 22-én

Ukrajna a korszerű nyugati fegyverek bevetésével mára képes jelentős veszteségeket okozni az orosz inváziós erőknek, így lassan változóban vannak az erőviszonyok a harctéren – jelentette ki Volodimir Zelenszkij.

Szokásos esti videoüzenetében az államfő arról számolt be, hogy országában eddig 1028 települést szabadítottak fel, másik 2621 ugyanakkor jelenleg is orosz ellenőrzés alatt áll.

Mint rámutatott, a kormányhadsereg képes volt jelentős logisztikai veszteségeket okozni a megszállók számára, akik így egyre nehezebben tudják tartani állásaikat az elfoglalt területeken.

„Lépésről-lépésre haladunk, megzavarjuk az ellátást, beazonosítjuk és semlegesítjük a kollaboránsokat. A távlat nyilvánvaló: ukrán zászló fog lobogni minden városunkban és falunkban. Az egyetlen kérdés, hogy mikor” – fogalmazott.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hangsúlyozta, hogy a nagyobb hatótávolságú tüzérségi fegyverek, például az amerikai HIMARS rakétarendszerek „időszerű beérkezése” sokat segít a harctéri helyzet megváltoztatásában.

„Sikerült stabilizálnunk a helyzetet, amely összetett, intenzív, de teljességgel irányítás alatt áll” – húzta alá a CNN-nek adott interjújában. Valamint fontos tényezőnek nevezte a védelmi vonalak és állások fenntartásában a HIMARS rakétarendszereket, amelyekkel szavai szerint sebészi pontosságú csapások mérhetők az ellenséges irányítási pontokra, üzemanyag- és lőszerraktárakra.

Hasonlóan vélekedett Olekszij Danilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács titkára is, aki azt emelte ki, hogy „teljesen más helyzetben vagyunk, mint egy hónappal ezelőtt”. Úgy nyilatkozott: „mára egyfajta paritást értünk el bizonyos területeken annak köszönhetően, hogy elegendő fegyvert kapunk a partnereinktől”.

Szerhij Hajdaj, az orosz kézre került luhanszki régió katonai kormányzója pedig kijelentette, hogy „a nyugati fegyverek nem is 100 százalékosan, hanem egyenesen 200 százalékosan működnek, mivel sorra robbannak fel a raktárak és a parancsnoki állások”.

Erőszakkal hurcoltak Oroszországba ukrán árvákat
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:28 0:00

Folytatódik a pusztítás

Eközben az orosz haditengerészet hét darab Kalibr manőverező robotrepülőgépet lőtt ki a dél-ukrajnai Odesszára a Fekete-tengerről. Ezek közül egyet megsemmisített a légvédelem, a többi becsapódott a kikötőváros különböző pontjain. A helyi hatóságok tájékoztatása szerint a támadásban legalább hat civil, köztük egy gyerek megsebesült.

Előző nap orosz tüzérségi csapásokban hat ember meghalt a Kramatorszktól nagyjából 50 kilométerre lévő Toretszkben. Előbbi az egyik utolsó olyan nagyobb város a fontos ipari központnak számító keleti országrészben, amely még ukrán ellenőrzés alatt áll.

Ugyancsak hétfőn Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter telefonos helyzetértékelést tartott amerikai kollégájával, Lloyd Austinnal az úgynevezett Ukrán Védelmi Kontaktcsoport e heti ülése előtt. Erről Reznyikov azt írta Twitter-üzenetében, hogy Austin „nagyon jó hírekkel szolgált, de a részletekről kicsit később fogunk beszámolni”.

Az Ukrán Védelmi Kontaktcsoport július 20-án ül össze. Az előző hasonló találkozón negyvenhét ország vett részt, amelyek közül húsz katonai segítségnyújtást ajánlott fel.

Kijev szerint Moszkva jelenleg az offenzívája következő szakaszát készíti elő, amelynek célja a jórészt Donyeck és Luhanszk régiók alkotta Donyec-medence teljes körű elfoglalása. „Nem pusztán levegőből és tengerről kilőtt rakétákról van szó. Ágyúzás látható a frontvonal teljes hosszán” – mondta Vagyim Szkibitszkij, az ukrán katonai hírszerzés szóvivője.

A brit védelmi minisztérium legfrissebb nyilvános jelentése szerint bár Oroszország továbbra is képes újabb területek megszerzésére, az előrenyomulás sebessége valószínűleg meglehetősen lassú lesz, amennyiben nem tartanak érdemi szünetet a hadműveletben a csapatok újraszervezésére és feltöltésére.

A napokban Ukrajna is arról számolt be, hogy masszív ellentámadásra készülnek a korábban elvesztett területek visszafoglalása érdekében, elsősorban a déli országrészben.

Készült az AFP, a Reuters és a TASZSZ tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG