Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök úton van Washingtonba, újabb fegyverszállítmányt jelenthetnek be


Volodimir Zelenszkij ukrán katonákkal Bahmutban 2022. december 20-án
Volodimir Zelenszkij ukrán katonákkal Bahmutban 2022. december 20-án

Volodimir Zelenszkij első külföldi útja az orosz invázió kezdete óta az Egyesült Államokba vezet, ahol Joe Biden amerikai elnökkel találkozik, és felszólal a törvényhozásban.

Az ukrán elnök hangsúlyozta, hogy a látogatástól országa ellenálló és védelmi képességeinek erősítését reméli a kritikus infrastruktúrát érő súlyos orosz támadássorozatok közepette.

Joe Biden újabb katonai segélycsomagot fog bejelenteni Ukrajna számára, ezúttal kétmilliárd dollár értékben, amely várhatóan Patriot légvédelmi rendszereket is tartalmazni fog.

A tervezett hivatalos program, amelyről kedd este jelentek meg az első részletek, meglehetősen sűrű. Zelenszkij a Fehér Házban fog tárgyalni amerikai kollégájával és nemzetbiztonsági tanácsadóival, ezután közös sajtótájékoztató következik, majd felszólal az amerikai kongresszus két házának együttes ülésén.

„Ez a vizit alátámasztja az Egyesült Államok határozott elkötelezettségét Ukrajna támogatása mellett, amíg csak szükséges, beleértve a gazdasági, humanitárius és katonai segítségnyújtást” – közölte Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára.

Diplomáciai források szerint az amerikai elnök nem próbálja győzködni ukrán hivatali partnerét arról, hogy kezdjen béketárgyalásokat az orosz vezetéssel.

Ehhez kapcsolódóan: Háromszázadik napjába lépett az ukrajnai háború

A Biden-adminisztráció már mintegy húszmilliárd dollár értékben szállított katonai eszközöket Kijevnek a fegyveres konfliktus kezdete óta. Zelenszkij azonban számtalan alkalommal a fegyverszállítások fokozására kérte a Nyugatot. „Hálásak vagyunk a támogatásért. De ez nem elegendő” – szögezte le kedd esti videóüzenetében.

Az ukrán elnök előző nap váratlan látogatást tett a keleti fronton lévő, hosszú ideje orosz ostrom alatt álló Bahmutban. A Donyecki területen lévő városban állomásozó katonák átadtak neki egy általuk aláírt ukrán zászlót, amelyet magával visz Washingtonba.

Beszédében kitartásra szólította fel a katonákat. „A keleti országrész azért tart ki, mert Bahmut harcol. Kemény küzdelemben és számos emberélet árán védelmezik itt mindannyiunk szabadságát” – emelte ki.

Vlagyimir Putyin orosz elnök előző nap elismerte, hogy az inváziós erők komoly nehézségekkel néznek szembe Ukrajnában.

A Luhanszki terület ukrán katonai adminisztrációja rámutatott, hogy az orosz aknák jelentősen lelassítják a csapatmozgásokat a térségben. „Az egész frontvonal legnehezebb iránya a bahmuti. Az oroszok célként tűzték ki, hogy legalább ott valamiféle győzelmet arassanak” – írták.

Ehhez kapcsolódóan: Hatályba lép a kilencedik szankciós csomag: lényegében megszűnik az orosz műsorszórás az EU-ban

Eközben az amerikai szenátus olyan finanszírozási törvényjavaslatot terjesztett elő, amely 44,9 milliárd dolláros gyorssegélyt tartalmaz Ukrajnának és több NATO-szövetségesnek. Ebből újabb fegyvereket és felszereléseket szállítanának, kiképzést, illetve logisztikai és hírszerzési támogatást biztosítanának.

A Világbank kedden újabb finanszírozási csomagot hagyott jóvá Ukrajna számára 610 millió dollár értékben.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök figyelmeztetett: újabb orosz támadásokra kell készülni, a Kreml ugyanis azt szeretné elérni, hogy a lakosságnak sötétben és hidegben kelljen töltenie az ünnepeket.

Orosz–kínai egyeztetés

Ugyancsak szerdán Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozott Pekingben.

Tájékoztatása szerint az ukrajnai háborúról is egyeztettek, illetve a két ország stratégiai partnerségéről. „Hasznos tárgyalásokat folytattunk” – húzta alá a volt orosz államfő.

Oroszország nyugati kapcsolatainak mélypontra süllyedésével párhuzamosan egyre inkább Kína felé fordul, Moszkva határozottan dolgozik a gazdasági, politikai, biztonsági kötelék szorosabbra vonásán, Putyin pedig szövetségesként tekint Hszire egy Nyugat-ellenes koalíció alakításában.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG