Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Háromszázadik napjába lépett az ukrajnai háború


Lángokban egy energetikai létesítmény Kijev közelében 2022. december 19-én
Lángokban egy energetikai létesítmény Kijev közelében 2022. december 19-én

Az orosz hadsereg folytatta offenzíváját a Donyecki területen, ahol főként Bahmut és Avdijivka irányába próbálnak előretörni, illetve a Liman környékén korábban feladott pozíciók visszaszerzésén is nagy erőkkel dolgoznak.

Az ukrán vezérkar arról számolt be, hogy a légierő huszonkét csapást mért orosz állásokra, miközben a légvédelem kilőtt két ellenséges helikoptert. Az állításokat egyelőre független forrásokból nem lehet megerősíteni.

A központi Dnyipropetrovszki területen, Nikopol térségében az orosz ágyúzás keddre virradóra jelentős károkat okozott.

Valentin Reznyicsenko kormányzó közölte, hogy legkevesebb húsz tüzérségi lövedék csapódott be Mirjivszkában és Pokrovszkában, halálos áldozatok azonban nincsenek. A célpontok között lakóházak, kereskedelmi épületek, gáz- és áramvezetékek is voltak.

Hasonlókról érkezett jelentés a Zaporizzsjai területről és a nemrég felszabadított Herszon városból is, ahol egy ember életét vesztette az orosz légitámadásban.

Minderre egy nappal azt követően került sor, hogy Oroszország ismét nagy erőkkel támadta az ukrajnai energetikai infrastruktúrát, iráni gyártású kamikazedrónok tucatjait észlelték Kijevben és a környékén.

„Ez volt az egyik legmasszívabb dróntámadás országunkban a háború kezdete óta” – húzta alá az ukrán védelmi minisztérium.

Olekszij Kuleba, a Kijevi terület kormányzója tudatta, hogy az energetikai létesítmények mellett több lakóház megrongálódott. „A terrorista állam folytatja háborúját a civil lakosság ellen” – hangsúlyozta.

A villamosenergia-hálózatot üzemeltető Ukrenergo nehéznek nevezte a helyzetet, és rámutatott, hogy az ország középső és keleti megyéiben a legrosszabb az ellátás.

Immár háromszázadik napjába lépett az ukrajnai invázió, amelynek során a megszállók három nagyobb visszavonulásra kényszerültek február 24. óta.

Az orosz hadsereg október eleje óta nagy erőkkel támadja az ukrajnai kritikus infrastruktúrát, aminek nyomán emberek milliói maradtak áram, fűtés és víz nélkül a téli fagyban.

Ehhez kapcsolódóan: Az ukránok versenyt futnak az áramellátás helyreállításáért az orosz légicsapások után

Moszkva álláspontja szerint az energetikai hálózat legitim katonai célpontot jelent, Kijev azonban úgy véli, hogy ezzel a civilek szenvedését kívánják fokozni, ami háborús bűncselekmény.

Az ukrán kormány generátorokat és más berendezéseket kért a Nyugattól, illetve fejlettebb légvédelmi rendszereket a csapások hatékonyabb kivédése érdekében.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfőn telefonon beszélt több nyugati vezetővel, és megismételte felszólítását. „Arra kérem önöket, hogy fokozzák a légvédelmi rendszerek szállítását az országunknak, és segítsenek felgyorsítani partnereink erre vonatkozó döntéseit” – mondta.

Ehhez kapcsolódóan: Spekulációkra ad okot az orosz elnök minszki látogatása

Vlagyimir Putyin orosz elnök három év után először járt hétfőn Minszkben, ahol belarusz kollégájával, Aljakszandr Lukasenkával tárgyalt. Egyesek szerint a vizit célja, hogy nyomást gyakoroljon Belaruszra annak érdekében, hogy csatlakozzon az ukrajnai háborús erőfeszítésekhez.

Ilyen bejelentést nem tettek, mindössze annyit közöltek, hogy a két ország közös hadgyakorlatokra készül, és fenntartja a katonai együttműködést több területen.

Putyin ritka beismerést tett azzal kapcsolatban, hogy nem a tervek szerint halad az ukrajnai „különleges katonai művelet”, ugyanis arról beszélt, hogy a helyzet „rendkívül nehéz” az Oroszország által annektált területeken, amelyeket a világon szinte egyetlen állam sem ismer el.

Az elnök emellett az „új fenyegetések felbukkanásának” megakadályozása érdekében felszólította a Szövetségi Biztonsági Szolgálatot (FSZB) az orosz civilek fokozott megfigyelésére.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG