Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán elnök vadászgépek küldését sürgette Londonban


Volodimir Zelenszkij beszéde a londoni parlamentben 2023. február 8-án
Volodimir Zelenszkij beszéde a londoni parlamentben 2023. február 8-án

Volodimir Zelenszkij a brit parlament előtt tartott beszédében köszönetet mondott a szigetország támogatásáért, és hangsúlyozta, hogy „a szabadság győzni fog”.

A londoni törvényhozás legrégibb épületében, a mintegy kilencszáz éves Westminster Hallban képviselők és egyéb vendégek százai voltak jelen az ukrán elnök felszólalása alatt, aki jellegzetes, olívazöld pólójában vadászrepülőgépek küldésére szólította fel a szövetségeseket, úgy fogalmazva, hogy azok „szárnyak a szabadság védelméhez”.

Zelenszkij, aki később III. Károly brit uralkodóval is találkozni fog, kiemelte, hogy a király képzett pilóta, de „Ukrajnában ma a légierő minden pilótája király”.

Az államfő azzal nyomatékosította kérését, hogy átnyújtotta a légierő egyik kiemelkedően sikeres aktív harci pilótájának sisakját Sir Lindsay Hoyle-nak, az alsóház elnökének.

„Tudjuk, hogy Oroszország veszíteni fog, és tudjuk, hogy a győzelem meg fogja változtatni a világot” – közölte.

Majd a Moszkvával szemben elrendelt nemzetközi szankciók szigorítását sürgette, hogy ezzel a háború finanszírozásának minden lehetőségétől megfosszák a Kremlt.

Ehhez kapcsolódóan: Londonba utazik Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij köszönetet mondott a briteknek bátorságukért és támogatásukért. „London a legelső naptól kezdve Kijev mellett áll” – jelentette ki.

„Az Egyesült Királyság az elsők között érkezett Ukrajna megsegítésére. Most Londonban vagyok, hogy személyesen köszönjem meg a brit népnek a támogatást” – írta Instagramon.

London már több mint kétmilliárd font értékben küldött fegyvereket és egyéb felszereléseket Ukrajna védelmének erősítése érdekében.

Ez az ukrán elnök első útja az Egyesült Királyságba a háború tavaly február 24-i kezdete óta. Az azóta eltelt évben eddig csak egyszer hagyta el országát, amikor decemberben Washingtonba látogatott.

Ehhez kapcsolódóan: Zelenszkij Washingtonban kérte a kongresszust Ukrajna támogatásának folytatására

Rishi Sunak brit kormányfő szerdán bejelentette, hogy kiterjesztik az ukrán katonák kiképzését, így vadászpilótáknak és tengerészgyalogosoknak is oktatást fognak nyújtani. Ez lehetővé teszi, hogy az érintettek képesek legyenek a NATO-szabványoknak megfelelő, fejlett harci repülőgépek használatára.

Már több mint tízezer ukrán katona kapott katonai kiképzést az Egyesült Királyságban, többeket a hamarosan küldendő Challenger 2-es harckocsik használatára tanítottak meg.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG