Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij Washingtonban kérte a kongresszust Ukrajna támogatásának folytatására


Volodimir Zelenszkij beszédet mond a kongresszus előtt a Capitoliumban 2022. december 21-én
Volodimir Zelenszkij beszédet mond a kongresszus előtt a Capitoliumban 2022. december 21-én

Az ukrán elnök a washingtoni kongresszusban arra buzdította a törvényhozókat és minden amerikait, hogy továbbra is támogassák országát a háborúban katonai és pénzügyi segélyekkel. Arra figyelmeztetett, hogy bármi, ami kevesebb a győzelemnél, a szabad világot fenyegetné – az Egyesült Államokat is.

Zelenszkij december 21-én a képviselőház emelvényén elmondott, 22 perces beszédében hangsúlyozta, hogy Ukrajna megnyerheti a háborút a jobban felfegyverzett orosz hadsereggel szemben, de az Egyesült Államok katonai és pénzügyi segítsége „döntő fontosságú” a végső győzelem kivívásához.

Miközben további segélyt kért, Zelenszkij igyekezett elmagyarázni az amerikai népnek, hogy a háború, amely több ezer mérfölddel arrébb dúl, olyan városokban, amelyekről soha nem hallottak, közvetlenül érinti őket. Hangsúlyozta, hogy Ukrajnában a globális szabadság és demokrácia, valamint az amerikai biztonság forog kockán, és az Egyesült Államok függetlenségi háborújához hasonlította az Oroszországgal vívott háborút.

Ukrajna védelme „nem csak az ukránok életéért, szabadságáért és biztonságáért folyik. Ez határozza meg, hogy lesz-e demokrácia az ukránok és az amerikaiak számára” – mondta angolul Zelenszkij, aki most is jellegzetes, katonai stílusú, olívazöld pulóvert és nadrágot viselt.

A háborút „nem lehet befagyasztani vagy elhalasztani, nem lehet figyelmen kívül hagyni, remélve, hogy az óceán vagy valami más megvéd tőle” – mondta.

Az Egyesült Államokba tett látogatása idején a kongresszus arra készül, hogy szavazzon egy átfogó kiadási törvényről, amelynek része egy becslések szerint 45 milliárd dolláros katonai segély biztosítása Ukrajnának.

Húzódozó republikánusok

Bár a törvényjavaslatot várhatóan elfogadják, Ukrajna amerikai támogatása alábbhagyott, ahogy elhúzódik a tíz hónapja folyó háború, és az amerikaiak érzik a magas infláció hatását.

A képviselőház irányítását januárban átvevő Republikánus Párt számos tagja bírálta az Ukrajnának nyújtott hatalmas segélyeket egy olyan időszakban, amikor az Egyesült Államok gazdasága károkat szenved el, és azt is megkérdőjelezték, hogy jól használják-e fel a segélyeket. A Demokrata Párt néhány tagja aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy az Ukrajnának nyújtott katonai segélyek növekedése provokálni fogja Oroszországot.

Zelenszkij igyekezett ezekre a kérdésekre egyenesen felelni. Azt mondta, hogy az amerikai segélynyújtás „nem​ jótékonyság”, hanem „befektetés a globális biztonságba és demokráciába, amelyet mi a legfelelősségteljesebb módon kezelünk”.

Beszélt arról, hogy Irán – amelyet az Egyesült Államok terrorista államnak bélyegzett – lényegében Oroszországgal szövetkezett az országa elleni háborúban, és több száz halálos öngyilkos drónt adott el Moszkvának.

„Így találta meg az egyik terrorista a másikat” – mondta, utalva arra, hogy Ukrajna Oroszországot is terrorista államnak tatja.

„Csak idő kérdése, hogy mikor fognak csapást mérni az önök többi szövetségesére, ha most nem állítjuk meg őket” – közölte.

Bahmut és az ardenneki offenzíva

Zelenszkij washingtoni útja előtt egy nappal Bahmutba, a háború középpontjában fekvő kelet-ukrajnai városba tett drámai látogatást.

Oroszország hónapok óta próbálja elfoglalni Bahmutot, megállás nélkül ágyúzva a várost, újabb és újabb hullámban küldi a katonákat harcba.

Bahmut elfoglalása lehetővé tenné Oroszországnak, hogy megzavarja Ukrajna utánpótlási vonalait, és egyben megnyitná a kaput egy jövőbeni offenzíva előtt két nagyobb ukrán város ellen, amelynek jelentős az ipara és a vasúti hozzáférése.

Zelenszkij beszédében azokhoz az amerikai csapatokhoz hasonlította a Bahmutot védő ukrán katonák hősiességét, amelyek Hitler hadserege ellen harcoltak az 1944-es ardenneki német offenzíva idején, ugyancsak karácsony táján.

„Bahmut kitart – mondta Zelenszkij tapsok közepette. – Ukrajna tartja az állásait, soha nem adja meg magát.”

Az ukrán vezető a bahmuti harcokat az Egyesült Államok függetlenségi háborúja idején 1777-ben lezajlott saratogai csatához is hasonlította. Az amerikaiak megnyerték azt a csatát az angolok ellen, ezzel megfordították a háború menetét.

Leginkább vadászgépekre volna szükség

Zelenszkij azt mondta, „több ágyúra és lövedékre van szükség”, hogy kiűzzék az oroszokat Bahmutból, és utat nyissanak Ukrajna végső győzelméhez. „Az önök támogatása kulcsfontosságú, nemcsak ahhoz, hogy kitartsunk a harcban, hanem azért is, hogy eljussunk a fordulóponthoz, és nyerjünk a csatatéren.”

Zelenszkij beszédében nem kért közvetlenül Abrahms tankokat, F–16-os vadászgépeket vagy az ATACMS néven ismert nagy hatótávolságú taktikai rakétarendszereket a kongresszustól. Az ukrán hadsereg hónapok óta igyekszik ilyen fegyverekhez jutni, de a Biden-adminisztráció egyelőre nem hajlandó ehhez zöld utat adni.

Zelenszkij azonban közvetetten utalt a vadászgépeket érintő kívánságára, mondván, Ukrajnának nincs szüksége amerikai csapatokra a területén, mert katonái „maguk is tökéletesen tudják kezelni az amerikai tankokat és repülőgépeket”.

Zelenszkij beszédét azzal zárta, hogy köszönetet mondott a kongresszus mindkét pártjának és az amerikai népnek Ukrajna támogatásáért.

Hatékonyan szólt az amerikaiakhoz

Elise Giuliano, a Columbia Egyetem Harriman Orosz, Eurázsiai és Kelet-Európai Tanulmányok Intézetének politológiaprofesszora azt mondta a Szabad Európa/Szabadság Rádiónak, hogy Zelenszkij hatékonyan szólt az amerikaiakhoz.

„A mi érdekünkre hivatkozik a demokrácia védelmében, de a saját biztonságunkat illetően is – mondta. – Ráadásul a közös pontokat keresi” a két ország között.

Giuliano szerint bölcs dolog volt Zelenszkijtől kiemelni Irán Oroszországnak nyújtott támogatását, mert sok amerikai készséggel azonosítja Teheránt rossz és agresszív szereplőként, aki ellen az Egyesült Államoknak „ki kell állnia”.

Zelenszkijnek ez az első külföldi útja az orosz invázió tíz hónappal ezelőtti kezdete óta.

Beszéde előtt találkozott Joe Biden amerikai elnökkel a Fehér Házban, hogy megvitassák a segélyeket és a háború menetét, mielőtt mindkét oldal kongresszusi vezetőivel tárgyaltak.

Biden új, 1,85 milliárd dolláros biztonsági segítségnyújtási csomagot jelentett be Ukrajnának, amely egy Patriot légvédelmi üteget is tartalmaz.

Az ukrán vezetők Patriotok szállítását kérték, Zelenszkij pedig a Bidennel tartott sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy valószínűleg még többet fog kérni. Ukrajnának szüksége van rájuk, hogy megakadályozza az ország polgári infrastruktúrájának tönkretételét, beleértve az áram- és a fűtés hiányát a hideg téli hónapokban.

XS
SM
MD
LG