Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán erők folytatják az előrenyomulást az oroszok által annektált megyékben, ahol Putyin „stabilizálást” ígér


Mentőcsapatok munkában egy orosz rakétacsapás után Zaporizzsja egyik lakóépületénél. 2022. október 6.
Mentőcsapatok munkában egy orosz rakétacsapás után Zaporizzsja egyik lakóépületénél. 2022. október 6.

Az ukrán erők folytatták előrenyomulásukat délen és keleten, és újabb területeket foglaltak vissza annak ellenére, hogy Vlagyimir Putyin elnök azt mondta: a helyzet „stabilizálódására" számít a múlt héten annektált négy ukrán régióban.

Putyin egyúttal utasította kormányát, hogy azonnal vegye át az irányítást Európa legnagyobb atomerőműve felett, amely Zaporizzsja megye oroszok által ellenőrzött térségében található. A hírre Rafael Grossi, a NAÜ, az ENSZ nukleáris ügynökségének vezetője Kijevbe utazott, hogy az ukrán hatóságokkal tárgyaljon a létesítményről.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök október 5-i éjszakai beszédében közölte, hogy a Herszon városától északkeletre fekvő Novovoszkresenszke, Novohrihorivka és Petropavlivka településeket „​felszabadították".

Herszon Donyeck, Luhanszk és Zaporizzsja mellett a Kreml által formálisan elfoglalt négy, részben oroszok által megszállt megye egyikének a központja.

Olekszandr Sztaruk, Zaporizzsja ukrán kormányzója október 6-án reggel azt mondta, hogy az orosz ágyúzás az éjjel legkevesebb két embert megölt, több lakóépületet megrongált vagy megsemmisített, és nagy kiterjedésű tüzeket okozott.

Ukrajna azt állítja, hogy győzelmeket aratott az orosz erők felett a keleti Luhanszk megyében is, amely Moszkva februári inváziója óta szinte teljesen orosz ellenőrzés alatt állt.

Az ukránok 20 kilométerrel tolták előre a frontvonalat

A megye ukrán kormányzója, Szerhij Hajdaj az ukrán televíziónak azt mondta, hogy a kijevi hadsereg hat luhanszki települést szabadított fel. Nem adta meg a települések nevét, mert attól tart, hogy az orosz erők megtámadnák őket.

„Szünetet tartok a vezérkar hivatalos tájékoztatójáig. Csak annyit mondhatok, hogy hat településről van szó" – közölte Hajdaj.

A brit védelmi minisztérium október 6-i napi hírszerzési jelentésében megerősítette az ukrán előrenyomulást Herszonban.

„Dél felé haladva az ukrán egységek további 20 kilométerrel előretolták a frontvonalat" – áll a közleményben.

Putyin közvetve elismerte, hogy Moszkvának nehézségei vannak az ellenőrzés megerősítésében az általa elfoglalt régiók felett, és reményét fejezte ki, hogy a helyzet „stabilizálódik".

„Annak a feltételezésnek az alapján dolgozunk, hogy a helyzet az új területeken stabilizálódik" – mondta Putyin orosz tanároknak egy október 5-i televíziós videóhívás során.

Putyin utasítása az atomerőműről

Putyin egyúttal a zaporizzsjai atomerőmű teljes ellenőrzésére utasította az orosz államot. A lépést Kijev azonnal visszautasította.

„A zaporizzsjai atomerőmű jelenleg az Orosz Föderáció területén található, és ennek megfelelően az illetékes ügynökségeink felügyelete alatt kell üzemeltetni" – idézte Szergej Versinin külügyminiszter-helyettest a RIA hírügynökség.

Az orosz erők által március óta megszállva tartott erőművet továbbra is ukrán mérnökök működtetik.

A Roszenergoatom, az orosz atomenergia-üzemeltető közölte, hogy az ukrán alkalmazottakat egy új, orosz tulajdonú szervezethez helyezi át.

Az ukrán állami atomenergia-vállalat, az Enerhoatom szerint Putyin rendelete és a többi, a zaporizzsjai atomerőművet érintő orosz dokumentum „haszontalan, abszurd és alkalmatlan".

A NAÜ főigazgatója, Grossi október 5-én azt közölte, hogy vonattal Kijevbe tart, és még ezen a héten ellátogat Moszkvába. Grossi szerint az atomerőművet övező biztonságos zónáról szóló tárgyalások most minden korábbinál fontosabbak.

Mondják el az igazat – kéri az orosz alsóház bizottsági elnöke

Miközben az ukrán erők folytatták előrenyomulásukat a Moszkva által megkaparintott négy megye közül több területén is, egy magas rangú orosz törvényhozó arra szólította fel a katonai tisztviselőket, hogy mondják el az igazat a helyszíni fejleményekről.

„Fel kell hagynunk a hazudozással" – mondta Andrej Kartapolov, a parlament alsóháza védelmi bizottságának elnöke az állami média újságírójának. „A Honvédelmi Minisztérium jelentései nem változnak. Az emberek tudják. A mi embereink nem hülyék. Ez a hitelesség elvesztéséhez vezethet."

Készült a Reuters, az AFP és a Szabad Európa/Szabadság Rádió orosz szerkesztősége beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG