Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán győzelem fontosságát hangsúlyozza London és Párizs, miközben akadoznak az amerikai segélyek


David Cameron brit és Catherine Colonna francia külügyminiszter közös párizsi sajtótájékoztatója 2023. december 19-én
David Cameron brit és Catherine Colonna francia külügyminiszter közös párizsi sajtótájékoztatója 2023. december 19-én

Nagy-Britannia és Franciaország kedden újra meggyőződését fejezte ki, hogy Oroszország ukrajnai inváziójának kudarcot kell vallania. A brit külügyminiszter szerint Ukrajna szövetségeseinek jobban ki kell használniuk gazdasági erejüket, hogy messze felül tudják múlni Moszkva hadigépezetét.

David Cameron brit és Catherine Colonna francia külügyminiszter ismét kiállt amellett, hogy Oroszország nem nyerhet jutalmat az agressziójáért, miközben akadoznak a háborús segélyek Kijev legnagyobb katonai támogatójától, az Egyesült Államoktól.

Cameron párizsi megbeszélései után azt mondta: ha Ukrajna nyugati partnereinek gazdaságát együtt vesszük, akkor „huszonötszörösen vagy még nagyobb arányban múljuk felül az orosz gazdaságot”.

„Tennünk kell arról, hogy ez a gazdasági erő és elkötelezettség kifizetődjön – mondta. – Ha tehetjük, és nincs kétségem efelől, biztosak lehetünk abban, hogy Putyin veszít, és elengedhetetlen is, hogy veszítsen.”

Sem Cameron, sem Colonna nem jelentett be új segélyt Ukrajnának a sajtóértekezleten. Az újságírók nem tettek fel kérdéseket.

„A két ország a kezdetektől fogva vállt vállnak vetve munkálkodik azon, hogy az orosz agresszió ne nyerje el jutalmát, hanem kudarcba fulladjon” – mondta Colonna.

Cameron közölte, hogy az Egyesült Királyság és Franciaország addig folytatja Ukrajna támogatását, „ameddig csak kell”.

Ehhez kapcsolódóan: A világ belefáradt az ukrajnai konfliktusba – mondja az ENSZ emberi jogi vezetője

A háborút „egy olyan színdarabhoz” hasonlította, amelynek „különböző felvonásai vannak”. Hozzátette, hogy Ukrajna szövetségeseinek kell meghatározniuk a következő szakaszt.

„Az első felvonás az volt, hogy Oroszország elképesztő kudarcot vallott céljai elérésében” amikor az orosz inváziós erők 2022 februárjában és márciusában először támadtak az ukrán fővárosra, Kijevre, és visszaverték őket – mondta.

A második felvonás az ukrán ellentámadás volt 2022 nyarán, „egy gyönyörű előadás, amikor az ukránok visszaszorították az oroszokat, visszavették az elvesztett terület felét, egészen a Fekete-tengeren túlra űzték őket” – tette hozzá.

„A harmadik felvonás a szárazföldön nehezebb volt” – mondta, utalva Ukrajna idén nyári elkeserítő ellentámadására.

„A negyedik felvonást azonban még meg kell írni, és meg kell győződnünk arról, hogy a megfelelő módon írjuk meg nyugati barátainkkal és partnereinkkel közösen.”

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG