Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán hadsereg áttörhette az orosz védelmi vonalat Zaporizzsjában


„Sárkányfogak” a Krím félszigeten 2022. december 15-én
„Sárkányfogak” a Krím félszigeten 2022. december 15-én

Az ukrán ellenoffenzíva keretében a könnyűgyalogos hadosztályok átjutottak a páncéltörő árkokon és a sárkányfog néven ismert tankcsapdákon, amelyek az orosz védelmi vonalak egyik rétegét teszik ki – jelentette az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete (ISW).

A friss jelentés szerint az áttörésre a Zaporizzsjai terület nyugati részén került sor a hosszú hetekig tartó aknamentesítés után. A védelmi erők minden bizonnyal tartani is kívánják megszerzett pozícióikat.

Aláhúzták: az ukrán katonák túlhaladtak a megszállók védelmi állásain Orihivtől délkeletre, és eközben más területeken is megközelítették a védvonalakat a régióban, illetve a beékelődések kiszélesítésén is dolgoznak.

Hétfőn Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter beadta a lemondását, miután Volodimir Zelenszkij előző este bejelentette a tervezett személycserét. Az elnök, aki a tárca élére a krími tatár származású Rusztem Umerovot javasolta, azzal indokolta a döntést, hogy „új megközelítésekre, az együttműködés új formáira van szükség a hadsereggel és a társadalom egészével”.

Ehhez kapcsolódóan: Benyújtotta lemondását az ukrán védelmi miniszter

Kijev az utóbbi hetekben többször is visszautasította a közel három hónapja tartó ellenoffenzíva lassú előrehaladásával kapcsolatos nyugati kritikákat.

Zelenszkij néhány napja leszögezte, hogy az ukrán hadsereg igenis tör előre. „Mindennek ellenére és attól függetlenül, hogy ki mit mond, haladunk előre, és ez a legfontosabb” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Miért lehet Ukrajna közelgő offenzívája a háború legfontosabb összecsapása?

Az ukrán elnök kedden váratlan látogatást tett a front Donyecki területi szakaszán harcoló egységeknél, amelyek Bahmut teljes körű visszafoglalásáért harcolnak.

Reznyikov lemondását eközben elfogadta a kijevi parlament, utódját szerdán iktathatják be.

A menesztett politikus kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy meggyőzzék a szövetségeseket a hatalmas összegű katonai támogatásokról.

XS
SM
MD
LG