Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán hadsereg ellentámadást indított az ország déli részén


Ukrán páncélosok a Donyec-medencében 2022. június 21-én
Ukrán páncélosok a Donyec-medencében 2022. június 21-én

Volodimir Zelenszkij felszólította a régióban állomásozó orosz katonákat, hogy ha nem akarnak meghalni, menjenek haza.

Szokásos éjjeli videóüzenetében az ukrán elnök leszögezte, hogy a határig fogják űzni a megszállókat. „Ukrajna visszaveszi, ami az övé – hangsúlyozta. – Ha túl akarják élni, ideje megfutamodnia az orosz hadseregnek. Menjetek haza!” – tette hozzá.

Az ellenoffenzíva célja a stratégiai fontosságú Herszon város és környéke felszabadítása. Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó korábban arról számolt be, hogy több kompot is tűz alá vettek, amelyek a Dnyeper folyó nyugati partján lévő orosz csapatok számára szállítottak ellátmányt.

John Kirby, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője hétfőn úgy vélekedett, hogy az ukrán ellentámadás már most is hatással van az orosz katonai képességekre, ugyanis a hadvezetés újrapozicionálásra kényszerült.

Élet a rakéták kereszttüzében
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:00 0:00

„Az oroszoknak erőforrásokat kellett kivonniuk keletről pusztán azok miatt a jelentések miatt, amelyek szerint az ukránok fokozhatják az offenzívát délen” – mondta.

Az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy megindult az ukrán ellentámadás, de kudarcosnak minősítette, kiemelve, hogy súlyos veszteségeket okoztak az előrenyomuló egységeknek. Az állítást nem lehet független forrásból megerősíteni.

Oroszország folytatta a továbbra is ukrán ellenőrzés alatt álló Mikolajiv kikötőváros bombázását, ebben előző nap két ember életét vesztette, huszonnégy megsebesült és számos lakóépület megsemmisült.

Eközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértői épp úton vannak Zaporizzsjába, hogy ellenőrizzék az orosz kézre került atomerőmű működését, felmérjék a létesítményben keletkezett károkat.

Szerdán összeülnek Prágában az Európai Unió tagállamainak védelmi miniszterei, akik elsősorban az ukrán katonák kiképzésére vonatkozó tervezetről fognak egyeztetni.

Készült az AFP, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG