Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán hadsereg visszaverte az oroszok támadását Herszonban


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A védelmi erők sikerrel visszaverték a megszállók előrenyomulását a déli megyében, miközben orosz tüzérségi csapásokban hét ember meghalt, tizenhat másik pedig megsebesült az északi Harkivban.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök élesen elítélte a harkivi ágyúzást, amelynek során egy kollégiumot is találat ért. „Fájdalom Harkivnak. Rakétacsapás egy kollégium ellen. Az épület teljesen megsemmisült – írta Telegramon. – Alávaló és cinikus támadás civilek ellen, amely semmivel nem igazolható, és jól mutatja az agresszor gyengeségét. Nem fogunk megbocsátani, bosszút fogunk állni” – szögezte le.

Dél-Ukrajnában eközben a védelmi erők visszaverték az orosz támadást a Herszon megye északkeleti részén található Bilohirka közelében – közölte Oleh Zsdanov ukrán katonai elemző.

A hadvezetés tájékoztatása szerint ennek során huszonkilenc megszállóval végeztek, illetve tüzérségi fegyvereket, páncélosokat és egy katonai raktárat is megsemmisítettek. Ezeket az állításokat azonban független forrásból nem lehetett megerősíteni.

„Az elmúlt hónapban az orosz erők minimális sikereket értek el, míg egyes esetekben mi tudtunk előrnyomulni” – hangsúlyozta Olekszij Aresztovics ukrán elnöki tanácsadó, „stratégiai holtpontként” jellemezve a jelenlegi helyzetet.

Harctéri beszámoló a tankok legénységétől
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:27 0:00

Új orosz flottaparancsnok

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség névtelenséget kérő forrásokra hivatkozva szerdán arról írt, hogy leváltották a fekete-tengeri flotta parancsnokát, a menesztett Igor Oszipov helyébe Viktor Szokolov lépett. Amennyiben a hír igaz, akkor ez lehet a legjelentősebb katonai személycsere a háború csaknem fél évvel ezelőtti megindítása óta.

Ez idő alatt az orosz haditengerészet több megalázó csapást elszenvedett, az ukrán fegyveres erők többek között a flotta Moszkva nevű zászlóshajóját is elsüllyesztették, a napokban pedig katonai támaszpontok és lőszerraktárak robbantak fel az Oroszország által még 2014-ben illegálisan annektált Krím félszigeten.

A brit védelmi minisztérium friss nyilvános jelentésében arról számolt be, hogy az orosz hadsereg gyenge teljesítményének oka legalább részben az lehet, hogy a parancsnokok nem képesek fenntartani a harctéri fegyelmet az alacsonyabb szinteken.

Készült az AFP és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG