Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán katonák kiképzése mérföldkőhöz érkezett, miközben a figyelem Gázára terelődik


Ukrán katonák gyakorlatoznak Kijev közelében 2023. november 21-én (képünk illusztráció)
Ukrán katonák gyakorlatoznak Kijev közelében 2023. november 21-én (képünk illusztráció)

Nem csökkent az intenzitása az ukrán katonák nyugati kiképzésének a gázai háború hatására sem. Az AP hírügynökség tudósítója személyesen nézhette meg, hogyan zajlik az újonc ukránok gyalogsági kiképzése egy francia vidéki bázison. Franciaország idén hétezer ukrán katonát képez ki, az uniós tagállamok pedig év végére elérhetik a 35 ezer kiképzett ukrán katonát.

Gépfegyverek ropogása és harci kiáltások szelik át a gomolygó füstöt, ahogy az ukrán katonák harcolnak, ellenséges lövészárkokat és fedezékeket foglalnak el, amelyek hátborzongató, véres maradványokat rejtenek.

„Gránát!” – kiáltja az egyik katona ukránul. Egy másik azt üvölti: „Gyerünk, gyerünk, gyerünk, gyerünk, gyerünk!”

Ezúttal nem vesznek oda életek vagy végtagok, mert a kilőtt lövedékek vaktöltények, az „ellenséges” csapatok valójában francia katonák, akiknek nem szándékuk megölni az ukránokat; épp azért dolgoznak, hogy segítsenek jobb, veszélyesebb harcossá képezni őket.

De hamarosan a háborús játékok, amelyeket a franciaországi sárban játszanak a katonák, valósággá válnak, amikor hazatérnek, és az orosz erők ellen küldik őket a frontvonalra.

Miközben az orosz invázió második téli időszaka kezdődik, és a veszteségek – amelyeket már most is több százezerre becsülnek – mindkét oldalon egyre csak nőnek, a Kijev szövetségesei által biztosított harci kiképzési programok segítenek Ukrajnának kitartani, és növelik a végső győzelem esélyét.

Az ukrán csapatok kiképzése annak ellenére is folytatódik, hogy az Izrael és a Hamász közötti háború eltereli a világ figyelmét. Ukrajna támogatói azt ígérik, hogy hosszú távon kitartanak.

Franciaország idén hétezer ukrán katonát képez ki – egyeseket Lengyelországban, másokat francia bázisokon – az Európai Unió egy évvel ezelőtt indított ukrajnai katonai segítségnyújtási missziójának részeként. A francia hadsereg múlt héten beengedte az AP tudósítóját egy vidéki kiképzőbázisra, hogy megnézhesse az ukrán katonák négyhetes gyalogsági kiképzésének záró gyakorlatát.

Az uniós misszió eredeti célja tizenötezer katona kiképzése volt, de messze túlteljesítették, és most arra számítanak, hogy év végére elérik a 35 ezer katonát. Az Európai Bizottság szerint az EU három tagállam kivételével – valamint a tagsággal nem rendelkező Norvégia is – biztosította a kiképzéseket.

Az Egyesült Államok mintegy 18 ezer főt képzett ki főként Németországban, és további ezer fő képzése van folyamatban – közölte a Pentagon.

Nagy-Britanniában az elmúlt 17 hónapban harmincezer ukrán katonát képeztek ki a brit kormány szerint a második világháború óta példa nélküli kiképzési programban.

A fegyverekkel, a harctéri elsősegélynyújtással és más készségekkel kapcsolatos alapkiképzés mellett az oktatók speciális katonai ismereteket is átadnak az aknamentesítéstől, a kis hajókkal végrehajtott vízi támadásoktól kezdve a felszerelések javításán és a tisztképzésen át, még az ukrán katonai lelkészeknek is segítenek.

Alig néhány nappal azelőtt, hogy visszatérnének Ukrajnába, a francia bázison lévő újonc ukrán katonák körében érezhető a rájuk váró jövő komorsága elszánt, mosoly nélküli tekintetükön. Nemrég még civilek voltak, most már katonaként tekintenek magukra. Becenéven szólítják egymást, és hangosan káromkodnak, ahogy levegőhöz jutnak, miután gyakorlógránáttal és vaktölténnyel lövöldözve lövészárkokat rohamoznak meg.

A francia kiképzők állatok maradványait tették a lövészárkokba, hogy az újoncok szokják a harctéri vérontást. A francia kiképzők szerint csak a tiszteknek van korábbi harctéri tapasztalatuk.

Ukrajna taktikát és tudást vár Franciaországtól, ami segíthet katonáinak áttörni az orosz védelmet – mondta az egyik kiképző, Even alezredes, akit a bázis biztonságával kapcsolatos francia katonai megfontolások miatt csak a rendfokozatával és keresztnevével lehet azonosítani.

„Ukrajnában jól látható, hogy a frontvonal viszonylag befagyott, két olyan hadviselő fél áll szemben egymással, amelyek nagyon hasonló doktrínákat alkalmaznak – mondta. – Ezért jelenleg az egyik kulcskérdés, hogy megpróbálják megtörni ezt a tehetetlenséget, és olyan hadvezetési sémákat dolgozzanak ki, amelyek kizökkenthetik és megzavarhatják az ellenfelet” – tette hozzá

Az AP tudósítója a lövészárkok elleni támadási gyakorlatok mellett azt is láthatta, ahogy az ukrán újoncok egy álfalut védtek egy francia „ellenséges” támadás ellen, és ahogy a felázott, sáros erdőkben rejtőzködtek. Tolmácsok segítik a katonák és a francia kiképzők kommunikációját.

A francia kiképzők szerint a tapasztalatok alapján nem bölcs túlságosan összebarátkozni a kiképzettekkel, mert néhányukat otthon biztosan megölik. Annak ellenére hogy a francia erdőkben töltött hosszú napokon és éjszakákon át közösen szenvedtek, a kiképzés végeztével megszakítják a kapcsolatot. Parancsba kapták, hogy nem cserélhetnek telefonszámot, és más módon sem tarthatják a kapcsolatot.

„Fel kell égetni a hidakat, mert különben túl sok kérdést teszünk fel magunknak. Amikor megtudjuk, hogy ez vagy az a katona meghalt, kénytelenek vagyunk megkérdezni magunktól, hogy mit csináltunk rosszul, elég sokat dolgoztunk-e ezen vagy azon a taktikán” – mondta az egyik oktató, Xavier kapitány.

„Minden tőlünk telhetőt megteszünk. Utólag megkérdezni magadtól, mit csináltál rosszul vagy mit csinálhattál volna jobban, önmagad felesleges kínzása” – tette hozzá.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG