Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán külügyminiszter a fegyvergyártás felpörgetésére kérte a szövetségeseket


Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a NATO–Ukrajna Tanács ülését követően Brüsszelben 2023. november 29-én
Antony Blinken amerikai és Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a NATO–Ukrajna Tanács ülését követően Brüsszelben 2023. november 29-én

Az euroatlanti közösség hadiipari termelésének növelésére, a koordináció erősítésére lenne szükség a kontinens biztonságának és stabilitásának garantálása érdekében – közölte Dmitro Kuleba a NATO–Ukrajna Tanács ülésén.

Az ukrán diplomácia vezetője a szerdai brüsszeli találkozón aláhúzta, hogy valamiféle egységes védelmi ipari komplexumot kellene működtetnie a Nyugatnak.

Névtelenül nyilatkozó illetékesek nemrég tudatták, hogy kétségek merültek fel annak kapcsán, hogy az Európai Unió teljesíteni tudja-e azt a vállalását, amelynek alapján jövő márciusig egymillió tüzérségi lőszert kellene leszállítania Ukrajnának.

Ehhez kapcsolódóan: Egymillió tüzérségi lövedéket szállít az EU Ukrajnának

A blokk eddig nagyjából háromszázezer lövedéknél tart – tájékoztatott Kuleba, hangsúlyozva, hogy szorosabb együttműködésre lenne szükség Ukrajna és a NATO hadiipara között, ezzel lehetne biztosítani, hogy ne szenvedjenek hiányt semmiből, ami Oroszország legyőzéséhez kell.

„Létre kellene hoznunk a védelmi ipar euroatlanti közös térségét” – jelentette ki. Hozzátette, hogy ez minden érintett fél biztonságát szolgálná.

Az ukrán külügyminiszter arról is beszámolt, hogy produktív egyeztetést folytatott új szlovák hivatali partnerével, Juraj Blanárral az észak-atlanti szövetség tanácskozása keretében.

Robert Fico régi-új szlovák kormányfő azzal kampányolt, hogy leállítja Ukrajna katonai támogatását, de később pontosított, hogy a magánvállalatok fegyvereladásait nem fogják megakadályozni.

„Megerősítette, hogy továbbra is működni fog az ukrán nehézfelszerelések karbantartó központja Szlovákiában. Tovább élnek a szerződések a fegyvergyártó ukrán és szlovák vállalatok között” – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Milyen rakétákat kaptak az ukránok, és mire tudják használni?

Eközben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az orosz légicsapások gyakori célpontjának számító, a gabona exportja terén kulcsfontosságú Odesszai területre utazott, ahol a katonai és polgári hatóságok vezetőivel tárgyalt.

„Számos lényeges kérdés. A fekete-tengeri helyzet, az aknamentesítés, a gabonafolyosó biztonságának garantálása. Az Odesszát, az infrastruktúrát, illetve a csapatainkat óvó légvédelem működtetése” – írta az államfő Telegramon.

Szerda hajnalban ismét a Donyecki és Harkivi területet lőtték a megszállók, és ugyan számos drónt lelőttek, több civil életét vesztette, és károk keletkeztek az infrastruktúrában. Többtucatnyi sebesültről tudni.

Az éjszaka folyamán a friss jelentések szerint huszonegy pilóta nélküli repülőgéppel és három rakétával támadtak különböző célpontokat az oroszok Ukrajna-szerte.

A harctéren csaknem kilencven újabb közvetlen összecsapásra került sor egy nap alatt, elsősorban a Harkivi és Donyecki területen.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG