Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán menekültek zöme a fogadó országokban maradna a háború végéig


Ukrán menekültek Burgaszban, Bulgáriában. 2022. május 19.
Ukrán menekültek Burgaszban, Bulgáriában. 2022. május 19.

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége azt közölte, hogy egy felmérés szerint az ukránok körülbelül kétharmada arra számít, hogy a befogadó országában marad, amíg az ellenségeskedés el nem csillapodik odahaza. A legtöbben azonban abban bíznak, hogy végül hazatérhetnek.

"Alig várják, hogy újra találkozzanak barátaikkal és családtagjaikkal, és aggódnak azok miatt, akik hátra maradtak. A legtöbben meg akarják várni, amíg az ellenségeskedés elcsitul [mielőtt visszatérnek]" – áll az UNHCR július 13-án közzétett jelentésében.

A menekültek többsége nő és gyermek, mivel az ukrán hatóságok általában nem engedték, hogy a katonakorú férfiak elhagyják hazájukat.

A felmérésben május közepe és június közepe között mintegy 4900 olyan ukrajnait kérdeztek meg, akik most Csehországban, Magyarországon, Moldovában, Lengyelországban, Romániában és Szlovákiában élnek.

Összesen 5.650.272 ukrán menekült van jelenleg Európában - közölte az UNHCR. A február 24-i orosz invázió óta csaknem 8,8 millióan hagyták el Ukrajnát, és közel 3,3 millióan tértek vissza oda.

Az UNHCR szerint a fővárosból, Kijevből és a nyugati területekről érkezett menekültek nagyobb arányban terveznek visszatérni, mint azok, akik olyan területekről jöttek, ahol az orosz hadsereg aktívabb volt.

Készült a Reuters jelentésének felhasználásával.
XS
SM
MD
LG