Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ukrajna támogatásáról és a magyar pénzekről is létrejött az uniós megállapodás


A magyar kormány engedményeiért cserébe az uniós tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervet
A magyar kormány engedményeiért cserébe az uniós tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervet

Az Európai Unió soros elnökeként a cseh kormány jelentette be keddre virradóra Twitteren, hogy az EU-nagykövetek elvileg jóváhagyták a 18 milliárd eurós támogatási csomagot Ukrajnának, a 15 százalékos minimumadót a nagyvállalatoknak, megállapodtak a magyar helyreállítási programról és az EU-pénzek felfüggesztéséről is.

Mint arról korábban a Szabad Európa beszámolt, névtelenséget kérő illetékesek erős bizonytalanságukról számoltak be azt illetően, hogy a magyar kormány nem fogja-e megvétózni némelyik intézkedést a jogállamisági aggályok okán zárolt EU-forrásokkal kapcsolatos viták miatt.

A Portfolio gazdasági hírportál értesülése szerint a magyar kormány mégis belement abba, hogy nem bilaterális alapon, ahogy arról korábban Orbán Viktor beszélt, hanem a közös uniós adósságvállalási megoldáson keresztül támogatja Ukrajnát.

A magyar kormány egy engedmény miatt elfogadta a globális minimumadó második pilléréhez csatlakozást is. Az engedményről a Világgazdaság azt írta, hogy az Európai Unió Tanácsa hozzájárult ahhoz, hogy a magyar iparűzési adó beleszámítson a globális minimumadóba, így a kilencszázalékos társasági adókulcsot (tao) nem kell megemelni 15 százalékra.

Ezért cserébe az uniós tagállamok elfogadták a magyar helyreállítási tervet, illetve 65 százalékról 55-re csökkentették a felfüggeszteni javasolt arányt a három érintett magyar operatív programban. A Portfolio számításai szerint ez azt jelenti, hogy mintegy 6,3 milliárd eurónyi felzárkóztatási forráshoz nem fér hozzá Magyarország mindaddig, amíg nem teljesíti maradéktalanul azt a 17 közbeszerzési és korrupcióellenes intézkedést, amelyet vállalt, és amelyek teljesítésével az Európai Bizottság még elégedetlen.

Az uniós megállapodás hírére valamelyest erősödött a forint az euróhoz képest a nemzetközi devizapiacon.

A Politico elemzésében Orbán Viktor sikereként értékeli a megállapodást, hozzáteszi ugyanakkor, hogy Magyarország – noha sikerült csökkentenie a befagyasztott uniós pénzek arányát – várhatóan milliárdokat veszít egy olyan időszakban, amikor gazdasága ingatag.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG