Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Magyarország „kénytelen-kelletlen, de belátja, hogy támogatni kell Ukrajnát”


HUNGARY/GOVERNMENT/PRIME MINISTER/VIKTOR ORBÁN
HUNGARY/GOVERNMENT/PRIME MINISTER/VIKTOR ORBÁN

A december 5-én életbe lépő olajszankciókról, Ukrajna támogatásáról és az Európai Bizottság minapi, a magyar forrásokat érintő döntéséről is beszélt a közmédiában a miniszterelnök. Azt ,mondta, hogy a kormány félretette azt a pénzt, amit odaadna Ukrajnának, az elszállt energiaárak miatt viszont négyezer milliárd forint hiányzik a költségvetésből.

Orbán szerint nehéz tél jön, december 5-én életbe lépnek az Oroszországra kivetett uniós olajszankciók, ami megnehezíti majd az európai gazdaság működését. Hozzátette, hogy Magyarországon szerinte nem lesznek ellátási problémák, hozzájutunk az energiahordozókhoz, az ár lesz a probléma, mert „a szankciók árfelhajtó hatása alól” Magyarország sem vonhatja ki magát.

A miniszterelnök ismét bírálta az uniós szankciókat, amelyek szerinte semmivel sem visznek közelebb a háború végéhez, Ukrajna ugyanakkor nagyon nehéz helyzetben van, Oroszország pedig miközben elszenved veszteségeket, a magas energiaárak miatt extra magas bevételekhez jut, tudja folytatni a háborút.

Kénytelen-kelletlen

Magyarország „kénytelen-kelletlen, de belátja, hogy támogatni kell Ukrajnát, azt azonban, hogy ehhez az Európai Unió közösen hitelt vegyen fel, és közösen eladósodott államok közösségévé váljon, nem támogatja. Ukrajna évente 18 milliárd eurót vár Európától, hogy működni tudjon.

A magyar álláspont az, hogy ezt az összeget osszák szét és minden tagállam a saját költségvetéséből tegye bele a ráeső részt. Azt mondta, hogy a magyar állam félretette a ráeső részt, amit jövőre oda is ad Ukrajnának.

Addig nem tart órát több karinthys tanár, amíg vissza nem veszik kirúgott kollégáikat

Ezért nincs pénz béremelésre, egészségügyre

Orbán szerint a magas energiaárak, az energiaimport drágulása miatt évente 4000 milliárd forintot veszít a költségvetés. Ha ez nem volna, lehetne bért emelni, lenne forrás egészségügyi beruházásokra. Ezt a hiányzó négyezer milliárdot elő kell teremteni. Szerinte ezen dolgozik gőzerővel a kormány, amely 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol. Ha ez gy lesz, meg tudják védeni a családok rezsitámogatását. Ha ez nem lenne, minden családnak 181 ezer forinttal kellene többet fizetnie rezsire havonta.

Orbán Viktor megerősítette, hogy korkánya nem támogatja a globális minimumadót, amit munkahelygyilkos lépésnek tart.

Nem Brüsszel, hanem Varsó diktálja a tempót – Már a kilencedik szankciós csomagon dolgozik az EU

Ahogyan Orbán Viktor látja az Európai Bizottság döntését

A miniszterelnök szerint Magyarország teljesítette az Európai Bizottság felé tett 17 vállalását, és nyilvánvalóan politikai okai vannak annak, hogy most nem adják oda a pénzt.

„Nem adták oda a pénzt az országnak, de odaadták a pénzt a dollárbaloldalnak."

Mint fogalmazott, „egy siserehad dolgozott azon, hogy jó pozíciókat érhessünk el” a tárgyalások során. Orbán szerint jó döntés volt Navracsics Tibor visszatérése a kormányba.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG