Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukrán védelem meghiúsította a hat nap alatt hatodik orosz légitámadást Kijev ellen


Rakéta- és dróneső teszi lehetetlenné a normális életet Ukrajna fővárosában. Kijev, 2023. június 2.
Rakéta- és dróneső teszi lehetetlenné a normális életet Ukrajna fővárosában. Kijev, 2023. június 2.

Az ukrán légvédelem több mint harminc orosz cirkálórakétát és drónt lőtt le a hat napon belül hatodik, Kijev elleni légitámadásban – közölték helyi tisztviselők pénteken.

Az ukrán fővárost egyszerre támadták különböző irányokból az iráni gyártmányú Shahed drónok és a Kaszpi-tenger térségéből indított cirkálórakéták – írta Szerhij Popko magas rangú kijevi tisztviselő Telegramon.

Az ukrán főügyészség szerint egy 68 éves férfi és egy 11 éves gyerek megsebesült a támadásban, lakóházak, melléképületek és autók sérültek meg az aláhulló törmeléktől.

A közelmúltban a fővárost érő támadások próbára tették a lakosságot és Ukrajna légvédelmét, miközben Kijevben a közelgő ellentámadást tervezik az orosz erők visszaszorítására, 15 hónappal a teljes körű invázió kezdete után. Kijev a múlt hónapban 17 napon át volt drón- és rakétatámadások célpontja, megesett, hogy fényes nappal is.

Ehhez kapcsolódóan: Szekrényben töltött éjszakák – így vészelik át a légicsapásokat a kisgyerekes kijevi családok

Visszaüthet

Moszkva stratégiája azonban visszaüthet az Institute for the Study of War nevű washingtoni kutatóintézet szerint.

A légi hadjárat célja „az ukrán ellentámadási képességek csökkentése, ám (...) az, hogy Kijev vált az oroszok prioritásává, valószínűleg tovább rontja az esélyüket arra, hogy érdemben korlátozzák a potenciális ukrán ellentámadást” – áll a csütörtök esti értékelésben.

Az ukrán légvédelem mind a 15 cirkálórakétát és 21 drónt befogta – közölte Valerij Zaluzsnyij ukrán vezérkari főnök.

Közben ismét lőtték Ukrajnából Oroszország határ menti területeit. A minapi, határon átnyúló légitámadások óvatosságra intették a Kremlt.

Ezek akár az ukrán stratégia részei is lehetnek az orosz erők szétszórására, mielőtt megkezdődik az ellentámadás.

Ehhez kapcsolódóan: A Wagner-vezér szerint több mint húszezer orosz zsoldos esett el Bahmutnál

„Az orosz parancsnokok azzal a kínzó dilemmával néznek szembe, hogy fokozzák-e a védelmet Oroszország határ menti régióiban, vagy a megszállt Ukrajnában erősítsék-e meg a vonalaikat” – közölte pénteken az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma.

Légvédelmi rendszerek „több ukrán drónt” lőttek le csütörtök éjszaka Oroszország déli részén, az Ukrajnával határos Kurszki területen – írta Roman Sztarovoit regionális kormányzó Telegramon.

A szomszédos, Ukrajnával szintén határos Brjanszki területen Alekszandr Bogomaz regionális kormányzó közölte, hogy az ukrán erők két falut lőttek péntek reggel. Áldozatokról nem érkezett jelentés.

Tisztviselők szerint péntek hajnalban két drón támadta a Belarusszal határos Szmolenszki terület energetikai létesítményeit is Oroszország nyugati részén.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG