Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az ukránok azt mondják, visszafoglalták Csernobilt, az orosz katonák sugárfertőzést kaptak


A csernobili erőmű betonkupolája
A csernobili erőmű betonkupolája

Az orosz csapatok péntek kora reggel elhagyták a súlyosan szennyezett csernobili atomerőművet, az ukrán hatóságok pedig közölték, hogy visszaszerezték az ellenőrzést az erőmű felett. Eközben a kelet-ukrajnai területek lakói újabb támadásokra készülnek és az elakadt élelmiszer- és egyéb humanitárius segélyszállítmányokra várnak.

Az Energoatom ukrán állami energetikai vállalat közölte, hogy az orosz katonák azután vonultak el a csernobili atomerőmű környékéről, hogy sokan sugárfertőzést kaptak, miután árkot ástak az erdőben a bezárt erőmű körüli zárt zónában. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség közölte, hogy nem tudja függetlenül megerősíteni az értesülést.

Más atomerőművek is veszélyben lehetnek

Az Energoatom nem közölt részleteket az általa sugárzásnak kitett katonák állapotáról. A Kreml részéről még nem érkezett kommentár, a NAÜ pedig közölte, hogy további információkat próbál szerezni. Az orosz erők a február 24-i invázió kezdeti szakaszában foglalták el Csernobilt. A harcok kezdetén sokan tartottak attól, hogy az egykor felrobbant, most betonnal védett erőmű megrongálódhat és újra sugárszennyezést okozhat.

Edwin Lyman, az amerikai székhelyű Union of Concerned Scientists nukleáris szakértője szerint valószínűtlennek tűnik, hogy a katonák nagy számban súlyos sugárbetegséget kapnának, de további részletek nélkül nem lehet biztosat tudni. A csernobili aggodalmak mellett Ukrajna tizenöt működő reaktora közül kilencet jelenleg is használnak, kettőt az orosz ellenőrzés alatt álló zaporizzsjai létesítményben – közölte a NAÜ.

Sikeres ukrán ellentámadások

Ami biztosnak tűnik, az az, hogy március utolsó napján Ukrajna folytatta sikeres, de korlátozott ellentámadásait Kijevtől keletre és északkeletre. Az ukrán erők visszafoglalták Szloboda és Lukasivka falut, amelyek az ostromlott északi Csernyihiv várostól délre fekszenek, gyengítve a Kijev körüli orosz csapatok utánpótlási vonalait – közölte a brit védelmi minisztérium.

Csernyihivet és Kijevet ezzel egy időben folyamatos légi és földi rakétacsapások érték, annak ellenére hogy moszkvai tisztviselők kedden azt mondták, hogy csökkenteni tervezik a katonai tevékenységet ezeken a területeken.

Nyugati tisztviselők szerint egyre több jel utal arra, hogy Oroszország az ukrajnai deeszkalációról szóló beszédét arra használja fel, hogy átcsoportosíthassa erőit egy, az ország keleti részén tervezett offenzívához. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök is erre figyelmeztetett esti videóbeszédében. „Ismerjük a szándékaikat. Tudjuk, hogy kivonulnak azokról a területekről, ahol csapást mértünk rájuk, de csak azért, hogy más, nagyon fontos területekre összpontosítsanak, ahol nehéz dolgunk lehet” – mondta.

Humanitárius szállítmányokat foglaltak le az oroszok

A legsúlyosabb harcok továbbra is Mariupol stratégiai fontosságú kikötővárosában folynak. A bekerített városban az orosz erők megakadályozták, hogy buszokkal menekítsék ki a lakosokat. Március 31-én lefoglaltak egy 45 autóbuszból álló konvojt, amely embereket próbált evakuálni, miután az orosz hadsereg korlátozott tűzszünetbe egyezett bele a térségben. Az ukrán kormány szerint csak 631 ember tudott kijutni a városból magánautókkal. Az orosz erők 14 tonna élelmiszert és orvosi ellátmányt is lefoglaltak egy tucat buszban, amelyek Mariupolba próbáltak eljutni – közölte Irina Verescsuk miniszterelnök-helyettes.

A város a háború legsúlyosabb szenvedéseinek színhelye volt. Az elmúlt hetekben több tízezer lakosnak sikerült kijutnia a humanitárius folyosókon keresztül, így a lakosság száma a háború előtti 430 ezerről a múlt hétre százezerre csökkent. A folyamatos orosz támadások azonban többször is meghiúsították a segély- és evakuációs konvojok célba érését.

XS
SM
MD
LG