Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Zelenszkij szerint fordulóponthoz ért a háború


Ukrán katona vigasztalja a 82 éves Larisza Kolesznyiket, akit Irpinyből, Kijev egyik külvárosából evakuáltak 2022. március 30-án
Ukrán katona vigasztalja a 82 éves Larisza Kolesznyiket, akit Irpinyből, Kijev egyik külvárosából evakuáltak 2022. március 30-án

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: hadserege további harcokra készül keleten, és szóvirágként vetette el a katonai tevékenység visszafogására tett orosz ígéreteket.

Zelenszkij arra figyelmeztetett, hogy az orosz erőket újabb támadásra vonják össze Ukrajna keleti régiójában, a Donyec-medencében.

Oroszország március 29-én közölte Ukrajnával, hogy csökkenti a főváros, Kijev és az északi Csernyihiv városa közelében végzett katonai műveleteket, „hogy növelje a kölcsönös bizalmat” a béketárgyalásokhoz, miután a két fél március 29-én Isztambulban találkozott.

David Arakhamia ukrán tárgyaló szerint a megbeszéléseket március 31-én videón folytatnák.

Semmit nem adnak oda

„Senkinek nem hiszünk el egyetlen szép mondatot sem” – mondta Zelenszkij a nemzethez intézett videóbeszédében március 30-án, hozzátéve, hogy szerinte az orosz csapatokat átcsoportosítják, hogy csapást mérjenek keleten a Donyec-medence térségére.

„Semmit nem adunk oda. Területünk minden négyzetméteréért harcolni fogunk” – mondta Zelenszkij, és újra katonai segítséget kért a Nyugattól.

„Ha tényleg együtt harcolunk a szabadságért és a demokrácia védelmében, akkor jogunk van segítséget kérni ennél a nehéz fordulópontnál. Tankokat, repülőgépeket, tüzérségi rendszereket. A szabadság nem lehet rosszabbul felfegyverkezve, mint a zsarnokság” – mondta Zelenszkij.

Zelenszkij és Joe Biden amerikai elnök korábban konkrét védelmi támogatásról, Oroszország elleni új szankciócsomagról, valamint pénzügyi és humanitárius segítségnyújtásról tárgyalt egyórás beszélgetésén.

Átcsoportosítási trükk

A március 30-i felszólítás azután érkezett, hogy az orosz erők folytatták a bombázást Kijev és az északi Csernyihiv város közelében, egy nappal azután, hogy ígéretet tettek a műveletek visszaszorítására. Ezt a nyugati országok korábban átcsoportosítási trükknek minősítették.

John Kirby, a Pentagon szóvivője azt mondta, hogy az ukrán főváros környékén az orosz kontingens kevesebb mint húsz százaléka kezdett új pozíciót felvenni. Kirby szerint úgy tűnik, hogy Oroszország azért von ki csapatokat Kijev közeléből, hogy utánpótlással lássa el és átszervezze, aztán Ukrajnában valahol másutt használja fel őket – nem pedig azért, hogy visszaküldje Oroszországba.

Kirby arról is beszélt újságíróknak a Pentagonban, hogy az orosz vállalkozó, a Wagner-csoport mintegy ezer zsoldost telepített az ukrajnai Donyec-medencébe. A Wagner-csoport egy olyan katonai erő, amelyet a nyugati kormányok szerint a Kreml más konfliktusövezetekben is bevetett.

Még nincs ott minden ígért fegyver

Biden és Zelenszkij megvitatta azt is, hogy a fegyverszállítmányok milyen kritikus hatást gyakoroltak a konfliktusra, és folytatták az erőfeszítéseket arra, hogy további eszközöket találjanak az ukrán hadsereg segítésére az ország védelmében.

A Pentagon egyik tisztviselője szerint még nem szállították le az összes fegyvert, amit Biden március közepén ígért.

Celeste Wallander helyettes védelmi miniszter a kongresszusi meghallgatáson közölte, hogy most folyik egy száz kamikazeszerű Switchblade drónt tartalmazó csomag szállítása.

Wallander elmondta, hogy az Egyesült Államok azon is dolgozik, hogy azok az országok, amelyek szovjet gyártmányú SZ–300-as légvédelmi ütegekkel rendelkeznek, küldjék azokat Ukrajnába. Az egyik ország, amelyet megkeresett, Szlovákia, amely SZ–300-asait modernebb, amerikai gyártmányú Patriot rakétaütegekre akarja cserélni – mondta.

Ukrán képviselők Washingtonban

Egy ukrán parlamenti küldöttség március 30-án Washingtonba látogatott, hogy nagyobb amerikai segítséget sürgessen, mondván, hogy országuknak több katonai felszerelésre, pénzügyi támogatásra és szigorúbb szankciókra van szüksége Oroszországgal szemben.

„Ki kell rúgnunk az orosz katonákat a földünkről, és ehhez minden, minden lehetséges fegyverre szükségünk van” – mondta Anasztazia Radina ukrán parlamenti képviselő az ukrán nagykövetségen tartott sajtótájékoztatón.

Az invázió kezdete óta eltelt közel öt hét alatt az orosz erőket számos fronton megállította az ukrán erők szilárd ellenállása.

Ám ukrán tisztviselők március 30-án arról számoltak be, hogy orosz találatok értek otthonokat, üzleteket, könyvtárakat és más civil helyszíneket Csernyihivben és környékén, valamint Kijev külvárosaiban.

Klicsko: Hatalmas csaták dúlnak Kijev környékén

Vitalij Klicsko kijevi polgármester azt mondta: nem volt igaz Oroszország ígérete, hogy korlátozza a műveleteket Kijev és az északi Csernyihiv város közelében.

„Egész éjjel szirénákat, rakétatámadásokat hallottunk, és hatalmas robbanásokat Kijevtől keletre és északra – mondta Klicsko az EU regionális tisztviselőihez intézett videóbeszédében. – Hatalmas csaták dúlnak ott, emberek haltak meg és halnak meg még mindig.”

Az ukrán fél közölte, hogy az orosz csapatok fokozták támadásaikat a keleti Izjum város és a Donyec-medence környékén is, miután más területekről átcsoportosítottak oda néhány egységet.

Készült a Current Time, a Szabad Európa ukrán és orosz szolgálata, az AP, az AFP és a Reuters beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG