Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Szigorúbb szabályokkal védené az unió a médiapluralizmust és az újságírókat a lehallgatásoktól


Az uniós kül- és védelmi miniszterek tárgyalóterme a brüsszeli Európa épületben 2022. március 21-én
Az uniós kül- és védelmi miniszterek tárgyalóterme a brüsszeli Európa épületben 2022. március 21-én

Garantálná a médiapluralizmust a 27 tagállamot tömörítő Európai Unióban, valamint megakadályozná a politikai beavatkozást a médiába, és az újságírók megfigyelését az Európai Bizottság pénteken beterjesztett törvénytervezete.

A médiaszabadságról szóló törvény, amely a magyarországi, lengyelországi és szlovéniai médiaszabadsággal kapcsolatos aggodalmak miatt született, szigorúbb szabályokat hozna a kisebb riválisokat felvásárló médiakonszernekre, biztosítva, hogy az ügyletek ne csorbítsák a médiapluralizmust és a szerkesztői függetlenséget.

Ahogy arról beszámoltunk, az Európai Parlament csütörtökön fogadta el jelentését, amelynek értelmében Magyarország „a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé” vált, így többé nem teljes értékű demokrácia.

A Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő vezetésével összeállított, 433:123 arányban megszavazott értékelés szerint az európai uniós értékeket továbbra is rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, sőt a demokrácia és az alapvető jogok helyzete tovább romlott a hetes cikk szerinti eljárás elindítása óta a kormány „szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt”.

Az Európai Parlament aggályosnak minősítette a magyarországi médiapluralizmust, valamint az igazságszolgáltatás állapotát, a korrupció és az emberi jogok helyzetét, az alkotmányos és a választási rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségét és a véleménynyilvánítás szabadságát. További problémás terület a jelentés szerint a tudományos élet szabadsága, a vallásszabadság, az egyesülési szabadság, az egyenlő bánásmódhoz való jog, valamint a kisebbségek, illetve a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai is.

A Nemzetközi Sajtóintézet (International Press Institute, IPI) már az áprilisi parlamenti választást követően felszólította az Európai Uniót és az európai intézményeket, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket erőfeszítéseket a magyar sajtószabadság védelme érdekében – írta meg a Média1.

A bécsi központú, elismert újságírókból, szerkesztőkből és médiavezetőkből álló IPI még áprilisban javaslatokat állított össze a magyar kormánynak és az EU-nak a független média védelme érdekében.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG