Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A megszavazott EP-jelentés szerint Magyarország nem teljes értékű demokrácia


Az Európai Parlament ülésterme
Az Európai Parlament ülésterme

Nagy többséggel elfogadta friss jelentését az Európai Parlament, ennek értelmében Magyarország „a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé” vált, így többé nem teljes értékű demokrácia.

A Gwendoline Delbos-Corfield francia zöldpárti képviselő vezetésével összeállított, 433:123 arányban megszavazott értékelés szerint az európai uniós értékeket továbbra is rendszerszintű veszély fenyegeti Magyarországon, sőt a demokrácia és az alapvető jogok helyzete a hetes cikk szerinti eljárás elindítása óta a kormány „szándékos és szisztematikus erőfeszítései miatt” tovább romlott.

A dokumentumban aláhúzták: „A határozott európai uniós fellépés hiánya hozzájárult a demokrácia, a jogállamiság és az alapvető jogok megbomlásához Magyarországon, és az országot a választásos önkényuralom hibrid rezsimjévé tette.”

A képviselő-testület aggályosnak minősítette az igazságszolgáltatás állapotát, a korrupció és az emberi jogok helyzetét, az alkotmányos és a választási rendszer működését, az igazságszolgáltatás függetlenségét, a véleménynyilvánítás szabadságát, a médiapluralizmust. Mint írták, ezek mellett problematikus területnek számít a tudományos élet szabadsága, a vallásszabadság, az egyesülési szabadság, az egyenlő bánásmódhoz való jog, valamint például a kisebbségek, illetve a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai is.

A mintegy harmincoldalas dokumentum a 2018-ban elfogadott Sargentini-jelentés frissített változata, amelynek nyomán elindult a hetes cikkely szerinti jogállamisági eljárás.

A képviselők arra szólították fel a jelentésben az Európai Bizottságot, hogy mindaddig zárolja az összes, Magyarországnak járó forrást, amíg a kormány nem orvosolja a problémákat – összegzett a Telex cikke.

Emellett azt kérték, hogy Magyarország esetében a közösségi forrásokat a helyi önkormányzatokon és ne a kormányzati szervezeteken keresztül osszák el.

Magyar ellenzéki politikusok is arra kérték korábban az EU-s döntéshozókat, hogy ne fosszák meg a magyarokat a támogatásoktól, hanem a kormányt megkerülve juttassák el azokat az emberekhez.

Reagált a Fidesz

Friss közleményében a Fidesz elképesztőnek nevezte, hogy az Európai Parlament a mostani válságban is csak Magyarország támadásával van elfoglalva. Mint írták, szégyen, hogy a magyar baloldali EP-képviselők, élükön „Gyurcsánynével” ismét „saját hazájuk ellen dolgoznak”.

A párt szerint a brüsszeli baloldal újra és újra meg akarja büntetni Magyarországot, vissza akarja tartani az országnak járó pénzeket, mert az áprilisi választáson ismét a Fidesz–KDNP győzött, amely nem engedi be a migránsokat Magyarországra, nem engedi be az LMBTQ-propagandát az iskolákba, és ellenzi az energiaválságot okozó brüsszeli szankciókat.

A most megszavazott jelentés semmilyen jogi kötőerővel nem bír, azonban fokozhatja a nyomást az Európai Bizottságon, amelynek épp a napokban kell döntenie arról, hogy elfogadja-e a magyar kormány válaszát és tervezett intézkedéseit a jogállamisági mechanizmus keretein belül.

Készült a Telex tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG