Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az uniós bíróság korlátozza a migránsmentő hajók nemzeti ellenőrzését


A Sea-Watch egyik hajója 2021. augusztus 7-én 257 kimentett migránssal a fedélzetén befut Trapani kikötőjébe Szicíliában
A Sea-Watch egyik hajója 2021. augusztus 7-én 257 kimentett migránssal a fedélzetén befut Trapani kikötőjébe Szicíliában

Az Európai Unió legfelsőbb bírósága hétfőn kimondta, hogy a nemzeti tengerészeti hatóságok nem foglalhatják le a kutatási és mentési munkálatokban részt vevő hajókat azért, mert gyanújuk szerint túlterheltek lehetnek a tengerből kimentett migránsok miatt.

Az Európai Bíróság döntése a Sea-Watch német segélyszervezet fellebbezésére született. A német csoport két hajóját 2020-ban arra kényszerítették Szicíliában, hogy ellenőrzésnek vessék alá magukat, miután migránsokat vittek partra, amiért több embert vettek fel a fedélzetre, mint amennyinek a szállítására felhatalmazásuk volt.

Az olasz kikötői hatóságok azt is tekintetbe vették, hogy a hajóknak nem volt felhatalmazásuk kutatási és mentési küldetésre.

A bíróság azonban kijelentette, hogy a kimentett embereket „nem szabad figyelembe venni annak ellenőrzésekor, hogy betartották-e a tengeri biztonságra vonatkozó szabályokat. A fedélzeten tartózkodó személyek száma, még ha nagyobb is a megengedettnél, önmagában nem képezhet okot az ellenőrzésre.”

A luxemburgi székhelyű EB azt is kijelentette, hogy a nemzeti kikötői hatóságoknak azt áll jogukban megvizsgálni a hajókon, hogy betartják-e a munkakörülményekre, az egészségre és biztonságra, valamint a környezetre vonatkozó szabályokat.

Tehetik a dolgukat

Hozzátette, hogy „nincs hatáskörük bizonyítékot követelni arra vonatkozóan, hogy ezek a hajók a felségjel szerinti ország által kiadott tanúsítványokon kívül rendelkeznek-e másmilyenekkel”, ami a Sea-Watch-hajók esetében Németország volt.

A Sea-Watch győzelemnek minősítette a bírósági döntést, amely azt jelenti, hogy a kikötői hatóságok nem tarthatnak vissza önkényesen hajókat, és nem akadályozhatják meg őket munkájuk végzésében.

„Az ítélet egyértelmű jogbiztonságot nyújt a civil szervezeteknek és győzelem a tengeri mentőknek. Így a jövőben a hajók továbbra is azt fogják tenni, amit a legjobban tudnak: embereket menteni, ahelyett hogy önkényes döntésre a kikötőkben vesztegelnének" – áll a szervezet Twitter-üzenetében.

Sem az EU, sem a 27 tagország bármelyike nem kutat aktívan veszélyben lévő emberek után a Földközi-tengeren, ahol idén eddig több mint ezer ember halt meg vagy tűnt el, miután sokan közülük tengerre alkalmatlan csempészcsónakokon próbáltak eljutni Európába Észak-Afrikából.

A hajókat a nemzetközi jog kötelezi arra, hogy válaszoljanak a közelükben leadott vészjelzésekre.

A legtöbb, Európába tartó migráns abban reménykedik, hogy eljut a családjához, vagy munkát talál, de sokuktól megtagadják a menedékjogot, mert a szegénység elől menekülnek, nem pedig üldözés vagy háború elől.

A migráció kulcskérdés Olaszországban a szeptember 25-i előrehozott parlamenti választáson. Matteo Salvini, a jobboldali Liga párt vezetője megígérte, hogy kemény álláspontot képvisel a kérdésben, ha pártja egy jobbközép szövetség részeként hatalomra kerül.

Készült az AP beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG