Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az uniós országok megegyeztek a téli gázfelhasználás csökkentéséről


Az Északi Áramlat 1 gázvezeték Lubminban, Németországban 2022. március 8-án
Az Északi Áramlat 1 gázvezeték Lubminban, Németországban 2022. március 8-án

Az Európai Unió országai kedden jóváhagyták a gázfogyasztásuk visszaszorítását célzó, a korábbinál enyhébb vészhelyzeti uniós javaslatot, amely lehetővé teszi, hogy különböző nemzeti utakat követve készüljenek fel az orosz szállítási megszorításokra.

FRISSÍTÉS
Az Európai Unió országai kedden jóváhagyták a gázfogyasztásuk csökkentését célzó enyhített vészhelyzeti tervet, miután kompromisszumos megállapodásra jutottak egyes országok megszorításainak enyhítéséről, miközben az oroszországi szállítások további csökkenésére készülnek.
Az energiaügyi miniszterek elfogadták azt a javaslatot, hogy augusztustól márciusig önkéntesen 15 százalékkal csökkentsék a gázfelhasználást minden EU-tagországban. Ellátási vészhelyzet esetén a megszorításokat kötelező érvényűvé lehetne tenni, de az országok megállapodtak abban, hogy számos országot és iparágat mentesítenek, miután egyes kormányok ellenálltak az EU eredeti javaslatának, amely minden országra kötelező érvényű, tizenöt százalékos csökkentést ír elő.
Robert Habeck német gazdasági miniszter szerint a megállapodás megmutatja Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, hogy Európa egységes maradt Moszkva legutóbbi gázkorlátozása ellenére is. ​
„Nem fogsz szétválasztani minket” – mondta Habeck.
Magyarország volt az egyetlen, amely ellenezte a megállapodást – közölte két uniós tisztviselő.


Európának a héten a gázszállítás további visszaesésével kell szembenéznie, miután az orosz Gazprom bejelentette, hogy ismét csökkenti az Északi Áramlat 1 vezetéken keresztül Európába jutó gáz mennyégét. Mivel már tucatnyi EU-tagországba csökkent az oroszországi szállítás, Brüsszel arra figyelmeztetett, hogy elképzelhető teljes leállás – és arra buzdítja az országokat, hogy készüljenek fel erre, mégpedig gáztakarékossággal és -tárolással a télre.

Az Európai Bizottság múlt héten olyan vészhelyzeti szabályokat javasolt, amelyek minden országtól azt kívánnák meg, hogy 15 százalékkal csökkentse gázfelhasználását augusztustól márciusig. A cél önkéntes lenne, de a bizottság kötelezővé tehetné ellátási vészhelyzet esetén.

A terv azonban sok kormány ellenállásába ütközött, és újrafogalmazták úgy, hogy számos ország és iparág számára mentességet tartalmazzon. Az EU-tagországok energiaügyi miniszterei kedden üléseznek, hogy jóváhagyják a végleges változatot.

Nemzeti előjog

„A tagállamoknak meg kell győződniük arról, hogy céljaik megvalósíthatók hazai körülmények között” – mondta egy magas rangú uniós diplomata.

A lengyel klímaügyi miniszter azt mondta, hogy az Európai Unió legutóbbi gázfogyasztás-csökkentési javaslata közömbös országa számára, mert nem tartalmaz kötelező célokat.

Anna Moskwa közölte: Varsó ellenzi, hogy kötelező csökkentési célokat rendeljenek el az egyes országok esetében.

„Nem fogadhatunk el olyan döntéseket, amelyeket úgy kényszerítenek rá az országokra – mondta Moskwa újságíróknak. – Az energiabiztonság nemzeti előjog.”

Hozzátette, hogy a lengyelországi gáztárolók tele vannak, országának most nincs szüksége a gázfelhasználás korlátozására. Elmondta azonban, hogy Varsó szerint az EU szén-dioxid-piacán a szennyezési költségek veszélyeztetik az energiabiztonságot.

Jobb a semminél

Egy diplomata szerint a miniszterek valószínűleg jóváhagyják a tervet most, hogy sokan mentességet vagy enyhébb szabályokat értek el. „Széles konszenzusra van szükség” – mondta a diplomata.

Mások azonban arra figyelmeztettek: az enyhített szabályokkal azt kockáztatják, hogy az országok nem takarítanak meg elegendő gázt a téli időszakra. Míg a kormányok, köztük Németországé, Európa legnagyobb gázfelhasználójáé fokozták energiatakarékossági intézkedéseiket, az EU-országok mindössze öt százalékkal csökkentették kombinált gázfelhasználásukat a hónapok óta tartó szárnyaló árak és a csökkenő orosz készletek ellenére.

„Tizenöt százalék valószínűleg nem lesz elég, tekintettel arra, amit az oroszok most jelentettek be az Északi Áramlat 1 gázszállításainak további csökkentéséről. De jobb a semminél, és szerintem az üzenete is fontos” – jelentette ki Eamon Ryan ír környezetvédelmi miniszter, amikor megérkezett az uniós országok miniszteri ülésére, ahol jóvá szándékoznak hagyni az uniós tervet.

Oroszország biztosította az EU gázellátásának negyven százalékát, mielőtt február végén megtámadta Ukrajnát.

Bírálatok és kikötések

Az újrafogalmazott javaslat mentesítené a kötelező jelleg alól az olyan célországokat, mint Írország és Málta, amelyek nem csatlakoznak uniós gázhálózatokhoz. Azok az országok, amelyek gázt exportálnak, és azok, amelyeknek gáztárolói csaknem tele vannak, enyhébb célokkal szembesülhetnek, az olyan iparágak pedig, mint a vegyipar és az acélipar, mentességet kaphatnak.

A tervezet az országok többségétől megkívánná a gázfelhasználás kötelező csökkentésének előírását, miután sokan ellenezték a bizottság eredeti javaslatát, amely szerint Brüsszel mondaná ki a végső szót.

A terv próbára tette az EU szolidaritását, és egyes államok szerint igazságtalan akár csak egyetlen százalékos csökkentés előírása is az összes országban. A bírálók között van Spanyolország, amely nem támaszkodik orosz gázra, és Görögország, amely úgy véli, hogy megbirkózna egy orosz leállással.

Egy lengyel tisztviselő azt mondta, hogy országa ellenezni fog minden olyan szabályt, amely lehetővé tenné más EU-tagállamok számára a lengyel gáztartalékok használatát.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG