Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Különleges földgázkészlethez vásárol be a kormány több száz milliárdos hitelből


Szijjártó Péter Moszkvában tárgyal Alexander Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel 2022. július 22-én
Szijjártó Péter Moszkvában tárgyal Alexander Novak energiaügyekért felelős miniszterelnök-helyettessel 2022. július 22-én

Az erről szóló kormányrendelet aznap este jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Moszkvában tárgyalt 700 millió köbméter plusz földgáz beszerzéséről. A határozat szerint a különleges földgázkészlet beszerzéséhez legfeljebb 1.850.000.000 euró tőkeösszegű hitelt készül felvenni a kormány, ez a jelenlegi árfolyamon számolva számolva mintegy 736 milliárd forint.

A rendelet szerint a kormány különleges földgázkészlet létrehozásáról döntött. Erről annyit tudni, hogy

  • mértéke legfeljebb 7.811.000 MWh, (Ez a Portfolio számításai szerint mintegy 740 millió köbméter gáznak felel meg, vagyis csaknem annyi, mint amennyinek a beszerzéséről Szijjártó Péter tárgyalt a kormányrendelet megjelenésének napján, július 21-én Moszkvában.)
  • a kormányrendelet szerint a különleges földgázkészlet a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség tulajdona, az tároltatja, értékesít és 2023. április 1-jéig tartja fent,
  • a földgázbiztonsági készlettől elkülönítve kell nyilván tartani,
  • beszerzése nem minősül földgáz-kereskedelemnek.

Ha az ország gázellátásának biztosításáért fel kell használni a különleges készletet, azt külön rendeletben kell szabályozni, és az igénybevételre jogosultak nem fizethetnek érte kevesebbet a beszerzési árnál. Az értékesített földgáz árát a különleges készlet létrehozására és fenntartására felvett hitelekre kell fordítani - szemlézi a rendeletet a 24.hu.

Nincs olcsó orosz gáz

A közlönyben külön határozat szól arról, hogy a kormányfő felhatalmazásával Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Állam nevében a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetségnek a különleges földgázkészlet létrehozásához szükséges földgáz beszerzése finanszírozása céljából megkötött hitelszerződéséhez kapcsolódóan 100%-os készfizető egyedi állami kezességet vállal a legfeljebb 1.850.000.000 euró tőkeösszegű hitelből eredő pénzügyi kötelezettségek teljes körére.

Ez mai árfolyamon számolva mintegy 736 milliárd forint, vagyis, ahogy a Portfolio megjegyzi, ekkora összegű hitelt készül felvenni a kormány a különleges földgázkészlet beszerzésére. A gazdasági hírportál megjegyzi, a közlönyben megjelent összeg bizonyítja, hogy nem létezik olcsó orosz gáz, a magyar állam is a tőzsdei magas árakhoz igazodó keretek mellett tud csak gázhoz jutni.

A közlönyben megjelent határozat szerint a hitelnyújtók kiválasztása – tekintettel a finanszírozási ügylet sürgősségére – nyilvános pályázat helyett több bank együttes hitelnyújtására irányuló ajánlatkéréssel valósul meg.

Mint arról a Szabad Európa is beszámolt, a kormányrendelet megjelenésének napján Moszkvában tárgyalt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 700 millió köbméter plusz földgáz beszerzéséről, hogy a jelenleg 44 százalékos feltöltöttségű hazai gáztározókat még jobban fel lehessen tölteni.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG