Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az uniós törvényhozók támogatják a korrupciógyanús EP-képviselők mentelmi jogának felfüggesztését


Marc Tarabella 2022. december 13-án elhagyja a Szocialista Párt főhadiszállását Brüsszelben, miután korrupciós vizsgálatot indítottak ellene
Marc Tarabella 2022. december 13-án elhagyja a Szocialista Párt főhadiszállását Brüsszelben, miután korrupciós vizsgálatot indítottak ellene

Az Európai Parlament egyik kulcsfontosságú bizottsága kedden egyhangúan támogatta az EU-t megrengető korrupciós botrányban érintett két törvényhozó mentelmi jogának feloldását.

A belga ügyészek arra kérték a törvényhozókat, hogy vonják meg Marc Tarabella belga és Andrea Cozzoli olasz parlamenti képviselő mentelmi jogát a Katar és Marokkó által elkövetett állítólagos vesztegetés ügyében indított nyomozás részeként.

A parlament jogi bizottsága 23 szavazattal, ellenszavazat nélkül döntött, és ezzel megnyitotta az utat az előtt, hogy a teljes plenáris ülés is határozhasson csütörtökön a kérdésről.

A belga hatóságok már őrizetbe vettek négy másik gyanúsítottat, miután decemberben több lakcímen – jelenlegi és volt képviselőknél, parlamenti asszisztenseknél – házkutatást tartottak, és 1,5 millió euró készpénzt találtak.

Az őrizetbe vettek és korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel megvádoltak között van egy görög európai parlamenti képviselő, Eva Kaili, aki a parlament 14 alelnökének egyike volt, de azóta megfosztották a tisztségétől.

A másik három: a kedvese, Francesco Giorgi, aki parlamenti asszisztens volt; Pier Antonio Panzeri volt európai parlamenti képviselő, aki a parlamenttel foglalkozó civil szervezetet alapított; és Niccolo Figa-Talamanca, aki egy másik civil szervezetet működtetett a Panzeriével azonos címen. Ők hárman olaszok.

Belgium azzal gyanúsítja őket, hogy tagjai voltak egy vesztegetési rendszernek, amelyben Katar és Marokkó nem kormányzati szervezeteken keresztül juttatott pénzt az Európai Parlament döntéseinek befolyásolására.

Katar és Marokkó egyaránt tagadja, hogy bármiféle jogsértést követett volna el.

A vádak súlyosan megrázták az európai törvényhozást, és árnyékot vetnek a többi brüsszeli uniós intézményre.

„Az igazságszolgáltatás halad az útján” – írta Twitteren Manon Aubry baloldali bizottsági tag a parlament jogi bizottságának szavazása után.

Tarabella otthona is azok között volt, amelyeket a decemberi razziák során átkutattak. A belga nyomozók követelték, hogy a parlament vonja meg tőle és Cozzolitól a mentelmi jogát, hogy folytathassák a nyomozást.

Mindketten kitartanak az ártatlanságuk mellett, akárcsak Kaili, Giorgi azonban állítólag részleges beismerő vallomást tett, Panzeri pedig vádalkut kötött az ügyészekkel, enyhébb büntetés fejében átadja a kenőpénzek kifizetésének bizonyítékait, és kiadja az ügyben érintett személyeket.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG