Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EU: Új szabályokat sürgetnek az újabb korrupciós botrányok megelőzésére


Az Európai Parlament ülésterme Strasbourgban 2022. december 13-án
Az Európai Parlament ülésterme Strasbourgban 2022. december 13-án

A lobbiellenes és a törvényhozók magatartási szabályait felügyelő európai parlamenti testületnek felhatalmazást és pénzt kell kapnia ahhoz, hogy független vizsgálatot indítson a súlyos korrupciós botrány visszaéléseinek ügyében – figyelmeztetett hétfőn az európai ombudsmani hivatal.

Emily O’Reilly európai ombudsman, az Európai Unió adminisztratív hiányosságait a 27 tagország nevében figyelő független felügyelő azt mondta, hogy „létfontosságú a meglévő etikai szabályok gondos és független felügyelete és betartatása”.

A decemberi brüsszeli razziasorozat után a belga ügyészség négy embert vádolt meg korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel, amiért állítólag pénzt fogadtak el katari és marokkói tisztviselőktől, hogy befolyásolják az Európai Unió parlamentjének döntéshozatalát.

Köztük van egy uniós törvényhozó, aki a közgyűlés alelnöke volt mindaddig, amíg napvilágra nem kerültek a vádak, egy parlamenti asszisztens, egy volt képviselő és egy jótékonysági csoport vezetője. Az ügyészek két másik képviselő parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését is el akarják érni, ami arra utal, hogy ellenük is vádat emelhetnek.

A hónap elején a parlament elnöke, Roberta Metsola bemutatta az összes lobbista ellenőrzésének szigorítására és minden olyan találkozó nyilvánosságra hozatalára vonatkozó terveit, amelyeket a törvényhozók tarthatnak. A tervek szerint szúrópróba-szerűen ellenőriznék a törvényhozók pénzügyi bevallásait és a 27 tagú EU-n kívüli országokkal fenntartott kapcsolatait.

Ehhez kapcsolódóan: „Engem is meghívott a katari nagykövetség, de nem mentem el” – Cseh Katalin a megvesztegetési ügy tanulságairól

Az új szabályok azt is megakadályoznák, hogy a korábbi törvényhozók röviddel hivataluk elhagyása után lobbizzanak vállalkozások vagy kormányok nevében, és nyilvánosan elérhetővé tennék a gyülekezési szabályokat megszegő jelenlegi képviselők nevét.

Bírálói szerint azonban a terv nem elég hatékony ahhoz, hogy megváltoztassa a magatartási kódexet rendszeresen figyelmen kívül hagyó parlamenti képviselők nemtörődöm viselkedését. Az állítólagos visszaélések is több hónapig folytak, és csak a belga titkosszolgálatok derítettek fényt rájuk.

Jelenleg a magatartási kódexet egy öttagú tanácsadó bizottság felügyeli, amely Metsola utasításai szerint működik.

Metsolának írt levelében O’Reilly közölte, hogy a hiányosságok orvoslása „megerősíti a bizottság függetlenségét, proaktív hatáskörökkel ruházza fel az etikai szabályok betartatása, nyomon követése és biztosítása érdekében, és elegendő erőforrást biztosít számára mindehhez”.

Az EU legnagyobb korrupciós botránya miatt megrendült közbizalom helyreállításához O’Reilly szerint „nagyobb átláthatóságra” is szükség van a bizottság munkáját illetően, akárcsak részletesebb nyilatkozatokra a képviselők külső érdekeltségeiről.

Katar és Marokkó hevesen tagadja, hogy bármi köze lenne a korrupciós botrányhoz, de az EP a vizsgálat befejezéséig leállította a Katarral kapcsolatos ügyeket.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG