Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az USA csökkentse felére a CO2-emissziót! – erre sürgetik EU-képviselők és üzleti vezetők


Április 22. és 23. között rendezik meg Joe Biden virtuális klímacsúcsát. Közben Európa drasztikus emissziócsökkentést követel Amerikától. (Képünk illusztráció)
Április 22. és 23. között rendezik meg Joe Biden virtuális klímacsúcsát. Közben Európa drasztikus emissziócsökkentést követel Amerikától. (Képünk illusztráció)

Több tucat európai parlamenti képviselő, üzleti és szakszervezeti vezető sürgette kedden az Egyesült Államokat, hogy az évtized végére a 2005-ös szinthez képest felére csökkentse szén-dioxid-kibocsátását.

A felhívás Joe Biden amerikai elnök jövő heti, nemzetközi vezetőkkel tartott klíma-csúcstalálkozója előtt hangzott el.

Az európai politikusok és üzleti képviselők egy nyílt levélben sürgették egy olyan „transzatlanti szövetség létrejöttét, amely fellép az éghajlatváltozás ellen, és igazságos és fenntartható átmenetet” valósít meg az alacsony emissziójú gazdaságba.

Az európaiak által javasolt cél az, hogy a Biden-kormányzat közel kétszer olyan mértékben csökkentse az üvegházi gázok kibocsátását, mint amit az Obama-kormányzat vállalt, amikor 2015-ben aláírta a párizsi klímaegyezményt.

Az Európai Unió országai tavaly megállapodtak abban, hogy 2030-ra az 1990-es szinthez képest 55%-kal fogják vissza a klímaváltozást felgyorsító gázok légkörbe juttatását.

John Kerry, egykori szenátor és elnökjelölt, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, 2021. március 9-én
John Kerry, egykori szenátor és elnökjelölt, az amerikai elnök klímaügyi különmegbízottja, és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Brüsszelben, 2021. március 9-én

Washington és Brüsszel is az évszázad közepére megcélozta, hogy „karbonsemlegessé” tegye gazdaságát. Kutatók szerint azért van szükség erre a célra, hogy 2100-ig 2 Celsius-fok alatt tudják tartani a Föld átlaghőmérsékletének emelkedését.

A párizsi egyezmény egy ennél még ambiciózusabb célt tűzött ki, azt, hogy az évszázad végére 1,5 Celsius-fok alá szorítsák az ipari forradalmat megelőző időkhöz képest a hőmérséklet emelkedését. Ehhez világszerte még drasztikusabb emissziócsökkentésre van szükség.

Az európaiak közös fellépésre sürgetik Amerikát

A nyílt levélben, melynek egyik értelmi szerzője Pascal Canfin, az Európai Parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke, az aláírók megjegyzik: a 27 tagállamból álló unió és az Egyesült Államok együtt, körülbelül a globális CO2-emisszió huszonöt százalékáért felelnek, miközben országaik adják a világgazdasági termelés negyven százalékát.

A közös fellépéssel számottevő változást érhetünk el. A globális átállás soha nem történik meg, ha mi nem csináljuk jól” – áll a levélben.

Vége a Trump-érának. Az Egyesült Államok visszatért a Párizsi Klímaegyezményhez. Ma egy az amerikaiak és európaiak célja: 2050-re elérni a karbonsemlegességet. Ezért arra hívjuk fel az Egyesült Államokat, hogy nézzen szembe a klímaváltozás támasztotta kihívással” – mondta a Twitteren megjelent videójában Canfin.

A nyílt levél mellett kiállt egy sor európai üzleti vezető – például a Renault autógyár, az IKEA bútoráruházak és az E.ON energiacég részéről.

Az aláírók aggodalmukat fejezték ki, hogy az unió emissziócsökkentési erőfeszítései sok állás elvesztésével járnak majd, hacsak a világ más térségei nem tesznek hasonló lépéseket és nem iktatják ki fokozatosan például a széntüzelésű erőműveket és más, súlyosan szennyező iparágakat.

Közben több mint 300 amerikai üzletember és befektető is levélben fordult Joe Biden elnökhöz, és kérte hasonló vállalásokra. Az aláírók között megtalálhatók az Apple, a Google és a Microsoft technológiai cégek és a Coca-Cola üdítőital gyártó is.

Az április 22‒23-i, Biden-féle virtuális klímacsúcs fő célkitűzései között van, hogy bevonják a politikai-gazdasági rivális Oroszországot és Kínát az üvegházi gáz-emisszió csökkentését célzó nemzetközi erőfeszítésekbe.

XS
SM
MD
LG