Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az USA egységet sürget Ukrajnával kapcsolatban az oroszországi találkozók előtt


Ukrán katonák a donbászi Marjinka és Krasznogorovka közelében 2017. május 31-én
Ukrán katonák a donbászi Marjinka és Krasznogorovka közelében 2017. május 31-én

A Biden-kormányzat és európai szövetségesei az egység jegyében találkozók sorozatát kezdik meg, amelyek célja, hogy megmutassák Oroszországnak, milyen válaszlépések várhatók egy Ukrajna elleni támadás esetén.

Az elmúlt hónapban az Egyesült Államok és európai szövetségesei gyakorlatilag azonos nyelvezetet használva többször is közös és egyéni üzeneteket küldtek Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, amelyben azt írják, hogy országának „súlyos következményekkel” és „súlyos költségekkel” kell szembenéznie, ha további katonai beavatkozásokat hajt végre Ukrajnában.

A válaszlépés súlyossága azonban nagyban függ Németországtól, Európa legnagyobb gazdaságától, a huszonhét tagú Európai Unión belüli diplomáciai túlsúlyú országtól. A lehetséges intézkedések – legyenek azok gazdasági, diplomáciai vagy politikai jellegűek – az Antony Blinken külügyminiszter és Annalena Baerbock új német külügyminiszter szerdán Washingtonban folytatott megbeszéléseinek napirendjén szerepelnek majd.

Egységes gazdasági szankciók

A Blinken–Baerbock-találkozó a Joe Biden elnök és Putyin közötti múlt heti telefonbeszélgetést, valamint Biden és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnapi megbeszélését követi. Nem sokkal utána a NATO-külügyminiszterek, magas rangú amerikai és orosz tisztviselők, a NATO–Oroszország Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet találkozói következnek jövő héten.

Baerbock, az új német kormány külügyminisztere keményebb hangot ütött meg Oroszországgal szemben, mint elődje. Figyelmeztetett, hogy Moszkva „magas politikai és gazdasági árat” fog fizetni, ha bármilyen militarista lépést tesz Ukrajna ellen. „Oroszországgal kapcsolatban az európai és az amerikai kormányok közös üzenete egyértelmű. Az orosz lépéseknek egyértelmű ára van, az egyetlen kiút a válságból a párbeszéd” – mondta.

Nyugati tisztviselők utaltak arra, hogy Oroszország fellépése esetén bármilyen gazdaságilag bénító szankciót be lehetne vezetni. Ezek közé tartoznak a nemzetközi pénzügyi rendszerből való majdnem teljes kizárás és a NATO-val nem szövetséges európai nemzetekkel való nagyobb NATO-integráció felé tett lépések.

Kulcsfontosságú a földgázvita

Miközben a Biden-kormányzat nemzetközi konszenzust próbál kialakítani a lehetséges büntetőintézkedések köré, Németország egyértelműen a kulcsszerepet játssza. Támogatásának biztosítása alapvető fontosságú lesz mind az üzenetközvetítés, mind pedig a döntés végrehajtása szempontjából.

Németország Oroszországhoz fűződő üzleti kapcsolatai befolyást jelenthetnek, de akadályozhatják is a Moszkvával szembeni egységfront kialakítását. Az Egyesült Államok részéről érkező erős kritikák ellenére az új kancellár, Olaf Scholz balközép kormánya nem mutatott hajlandóságot arra, hogy megakadályozza a földgázszállítások megkezdését az Oroszországot és Németországot összekötő, újonnan épülő vezetéken keresztül – ez a lépés mindkét országnak ártana.

Németország sok más európai országhoz képest kevésbé konfrontatív álláspontot képvisel Oroszországgal szemben. Merkel vezetésével tavaly meggyőzte a Biden-kormányzatot, hogy ne alkalmazzon szankciókat az Északi Áramlat 2. gázvezetéket építő vállalat ellen, amely sokak szerint Európát az orosz energiahordozókkal szemben lekötelezetté, Ukrajnát pedig kiszolgáltatottabbá teszi.

Északi Áramlat 2. helyett amerikai energia?

Az Északi Áramlat 2. komoly aggodalomra ad okot Washingtonban. A kongresszus várhatóan jövő héten, éppen az európai találkozók idején tárgyalja az ezzel és más oroszországi szankciókkal kapcsolatos két törvényjavaslatot.

Washingtoni demokrata és republikánus törvényhozók egyaránt úgy vélik, hogy az Északi Áramlat 2. növeli Oroszország befolyását Németországban, és korlátozza, hogy Berlin mit hajlandó tenni egy újabb invázióra válaszul. Németország – az Európai Unió nagy részéhez hasonlóan – nagymértékben függ az orosz földgáztól.

Az új vezeték „sakk-mattot ad Putyinnak Nyugat-Európa felett”, és korlátozza Németország elkötelezettségét a szankciók és más megelőző intézkedések terén, amelyeket mindkét párt törvényhozói szeretnének – mondta Mike Waltz floridai republikánus képviselő, aki más amerikai törvényhozókkal együtt decemberben Ukrajnába látogatott.

Seth Moulton massachusettsi demokrata képviselő, aki szintén csatlakozott a törvényhozók ukrajnai útjához, azt mondta, úgy véli, hogy az Egyesült Államok képes lehet energiát szállítani Németországnak, ha elvágják az orosz gáz importjától. „Az az érzésem, hogy Németország lassan ráébred erre – mondta Moulton. – Kezdik felismerni, hogy milyen komoly ez a fenyegetés, és hogy Putyin milyen befolyással rendelkezik potenciálisan felettük és más nyugat-európai országok felett.”

XS
SM
MD
LG