Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az USA lekörözi az orosz és kínai vakcinaadományokat


Kínai Sinopharm vakcinával oltanak egy kirgizisztáni oltóponton 2021. március 29-én.
Kínai Sinopharm vakcinával oltanak egy kirgizisztáni oltóponton 2021. március 29-én.

Az Egyesült Államok több millió további Covid-19 vakcinát küld más országoknak, hogy segítse népességük beoltását - jelentette be Joe Biden elnök május 17-én. A nyugati országokban tovább enyhítik a korlátozásokat, míg Indiában gyógyítani szeretnének a külföldön végzett orvosok.

Biden azt mondta, a segítségnyújtás mellett az adománynövelés másik célja Amerika vezető szerepének helyreállítása a világjárvány elleni küzdelemben. Az elnök szerint Kína és Oroszország arra használja fel adományozó programját, hogy befolyásra tegyen szert világszerte.

Biden megerősítette, hogy az elkövetkező hat hétben további 20 millió adagot szabadítanak fel, így a június végéig szállítandó mennyiség 80 millióra nő, és ezzel az Egyesült Államoké lesz a vezető szerep az oltások adományozásában.

A vakcina befolyásnövelő eszköz

A Fehér Házban tartott beszédében Biden azt mondta, hogy a 80 millió ötször több annál, mint amit bármelyik más ország megosztott.

"Oroszország és Kína ... 15 millió adagot adományoztak. Tudják, sok szó esik arról, hogy Oroszország és Kína befolyást gyakorol a világra a vakcinákon keresztül. Mi akarjuk vezetni a világot a mi értékeinkkel, innovációnk, találékonyságunk és az amerikai emberek alapvető tisztességének bemutatásával" - mondta.

Biden hozzátette: “Miként a demokráciák vezették a világot a II. világháború sötétjében, a demokrácia vezeti ki a világot ebből a járványból." De, mint mondta, az Egyesült Államok nem "használná a vakcináit arra, hogy szívességeket biztosítson magának más országoktól."

A május 17-én frissített szövetségi adatok szerint az Egyesült Államok - a pandémia által leginkább sújtott ország - nagyot lépett előre oltási programjában, már több mint 272 millió adag Covid-19 vakcinát adtak be az országban. Az új fertőzöttek és a halottak száma hónapok óta nem látott alacsony szintre esett vissza.

Azt már tudni, hogy mit küldenek, de azt nem, hogy kinek

A május 17-én bejelentett 20 millió plusz adagban Pfizer/BioNTech, Moderna és Johnson & Johnson vakcinák vannak. Ezek ahhoz a 60 millió adag AstraZeneca vakcinához adódnak hozzá, amit az Egyesült Államok már korábban tervezett átadni más országoknak. Az AstraZeneca vakcinákat még nem hagyták jóvá amerikai használatra.

A Fehér Ház nem szolgált részletekkel arról, hogy mely országok kapják a vakcinákat.

Az adományozás növeléséről szóló döntést megelőzően az Egyesült Államokra nyomás nehezedett annak érdekében, hogy biztosítson több vakcinát a COVAX vakcinamegosztó kezdeményezésnek, melynek kedvezményezettei a szegényebb országok, némelyikükben még alig indult el az oltási program.

Enyhítések Nyugaton

Biden bejelentésével párhuzamosan több nyugati ország is tovább enyhített a megszorításokon, így Olaszországban lerövidítették az éjszakai kijárási tilalom idejét. New York Államban pedig úgy döntöttek, hogy megszüntetik a kötelező maszkviselést a nyilvános helyek zömén azoknak, akik már minden szükséges oltást megkaptak.

Bürokrácia és orvoshiány Indiában

Indiában a bürokratikus akadályok elhárítását követelik a külföldön végzett orvosok. A járvány mostani gócpontjában a fertőzések megugrása túlterhelte az ország egészségügyi rendszerét. Ezért körülbelül 90.000, Oroszországban, Kínában és Ukrajnában végzett orvos azt sürgeti, hogy a kormány engedje őket dolgozni, ahelyett, hogy a diplomájuk honosítására várna.

A külföldi orvosi egyetemeken végzetteknek helyi vizsgákat kell letenniük Indiában, mielőtt praktizálni engednék őket. Sokan közülük a jövő hónapban vizsgáznának, míg mások már megtették ezt, és engedélyeik kiadására várnak.

Najeerul Ameen, a külföldön végzett indiai orvosok szövetségének elnöke szerint az orvosokat mindenképpen engedni kellene gyógyítani a világjárvány elleni küzdelem mostani, kritikus szakaszában.

Készült az AP, a Reuters és az AFP tudósításainak felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG