Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az utóbbi évek legdurvább erőszaka tombol Dél-Afrikában


Katonák szállják meg egy bevásárlóközpontot fosztogatás után Sowetoban, Dél-Afrikában 2021. július 13-án
Katonák szállják meg egy bevásárlóközpontot fosztogatás után Sowetoban, Dél-Afrikában 2021. július 13-án

Tömegek csaptak össze a rendőrséggel, dél-afrikai bevásárlóközpontokat dúltak fel vagy égettek fel kedden. Több tucat ember meghalt, miközben a Jacob Zuma volt elnök bebörtönözéséből fakadó indulatok az elmúlt évek legsúlyosabb erőszakhullámát robbantották ki.

A Zuma múlt heti letartóztatását követő tiltakozások fosztogatásba és általános haragba torkolltak az apartheid bukása után 27 évvel is fennálló egyenlőtlenségek miatt. A szegénységet tovább növelték azok a társadalmi és gazdasági korlátozások, melyeket a Covid–19 terjedésének megakadályozására vezettek be.

Biztonsági tisztségviselők közölték, hogy a kormány az erőszak és a fosztogatások terjedésének megállításán dolgozik. Ezek már Zuma KwaZulu-Natal tartománybeli otthonától az ország legnagyobb városát, Johannesburgot körülölelő Gauteng tartományig terjedtek. Katonákat telepítettek az utcákra, hogy megpróbálják megfékezni az erőszakot, de a rendkívüli állapot kihirdetése nélkül nem sokra mennek.

„Népünk boldogtalansága vagy személyes körülményei nem adnak senkinek jogot arra, hogy fosztogasson, rongáljon, kénye-kedve szerint cselekedjen, és megsértse a törvényeket" – mondta Bheki Cele rendőrminiszter egy sajtótájékoztatón, megismételve Cyril Ramaphosa elnök éjjel elhangzott szavait.

Agyontaposták egymást a tolongásban

Tíz ember halt meg hétfő este a Soweto bevásárlóközpontjában történt tolongásban – mondta David Makhura miniszterelnök.

Fosztogatók százai csaptak le raktárakra és szupermarketekre Durbanban, az afrikai kontinens egyik legforgalmasabb szállítási gócpontjában és import-export központjában.

A Game kereskedőcég durbani raktára mellett a Reuters filmre vette, ahogy fosztogatók autókat tömtek meg elektronikai cikkekkel és ruhákkal. Bent a padlót eldobott csomagolóanyagok borították, ahogy a tömeg szisztematikusan kiürítette a polcokat.

Az eNCA helyi csatorna légi felvételei azt mutatták, hogy több raktárból fekete füst szállt fel, hulladék borított mindent.

Katonaság vonult kedden a legerőszakosabb cselekmények helyszínére, mivel a túlerőben lévő rendőrök tehetetlennek tűntek a zavargások megállításában. Páncélos szállítóoszlopok lepték el az autópályákat.

A rand, amely a világjárvány idején az egyik legjobban teljesítő feltörekvő piaci valuta volt, kedden három hónapos mélypontra esett vissza, a helyi és a keményvaluta-kötvények is vesztettek értékükből.

Csaknem 50 halott

Az állami és tartományi hatóságok szerint a zavargások során eddig legalább 45 ember vesztette életét, Gautengben 19-en, KwaZulu-Natalban 26-an. Cele rendőrminiszter tízre tette a hivatalos halálesetek számát.

Az utcán a tüntetők köveket dobáltak, a rendőrök pedig gumilövedékekkel válaszoltak – közölték a Reuters újságírói.

Sowetóban rendőrség és katonaság járőrözött, miközben az üzletek tulajdonosai felmérték a károkat.

Cele azt mondja, eddig 757 embert tartóztattak le. Közölte: a kormány mindent megtesz, hogy megakadályozza az erőszak terjedését, és figyelmeztetett arra, hogy az embereknek nem szabad „gúnyt űzniük demokratikus államunkból".

Még nem lesz rendkívüli állapot

Nosiviwe Mapisa-Nqakula védelmi miniszter ugyanazon a sajtótájékoztatón elmondta, hogy szerinte még nem kellene rendkívüli állapotot bevezetni.

A 79 éves Zumát a múlt hónapban elítélték, mert megsértette az alkotmánybíróság határozatát, nem szolgáltatott bizonyítékot egy magas szintű korrupciós nyomozásban olyan ügyben, amely 2018-ig tartó kilencéves elnöksége idején történt.

A bírósági eljárást az apartheid utáni Dél-Afrika jogállamiság-érvényesítési képessége próbájának tekintették.

De bármilyen konfrontáció a katonákkal azzal a kockázattal járhat, hogy Zuma és támogatói megvádolják utódját, Ramaphosát, hogy politikai indíttatású erőszakos cselekmények áldozataivá tette őket.

Az erőszak súlyosbodott, amikor Zuma hétfőn fellebbezett 15 hónapos börtönbüntetése ellen Dél-Afrika legfelsőbb bíróságán. A döntés időpontját még nem határozták meg.

1994 óta be nem teljesített ígéretek

A romló helyzet tágabb problémákra és be nem teljesített elvárásokra mutat rá a fehér kisebbség uralmának 1994-es vége után. A gazdaság nehezen tud kilábalni az Afrika legsúlyosabb Covid–19-járványa által okozott károkból, a hatóságok ismét korlátozásokat rendeltek el az üzleti vállalkozásoknál.

A növekvő munkanélküliség egyre kétségbeesettebbé teszi az embereket. Az állástalanok száma új rekordmagasságot, 32,6 százalékot ért el 2021 első három hónapjában.

Készült a Reuters tudósítása nyomán
XS
SM
MD
LG