Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Dél-Afrika leggazdagabb embere előbb kapott oltást Svájcban, mint a helyiek


Johann Rupert egy 2004-es képen.
Johann Rupert egy 2004-es képen.

Felzúdulást okozott Svájcban, hogy Dél-Afrika leggazdagabb embere beelőzte a helyi időseket az oltási sorrendben. Johann Rupert részben saját magánklinikáján lett kiválasztott tesztalany, így kaphatott előbb oltást.

Johann Rupert dél-afrikai állampolgár hetekkel ezelőtt megkapta az első oltását koronavírus ellen. Az eset azért okozott felháborodást, mert ez Svájcban történt, még azelőtt, mielőtt január 12-én hivatalosan is elkezdték volna oltani a lakosság széles körét, írja a Bloomberg.

Rupert Thurgau kantonban, egy olyan svájci magánklinikán lett 12 kiválasztott tesztalany egyike, amely részben a családja tulajdonában áll. Sokan azt gondolják, hogy ez utóbbi két tény nem független egymástól. Ezek a tesztalanynak minősített személyek előbb kaptak engedélyezett oltást, mint akár a legveszélyeztetettebbek Svájcban.

Svájc egyébként Moderna, AstraZeneca és Pfizer oltásokat vett, ebben a mennyiségi sorrendben.

Johann Rupert azzal védekezett, hogy az orvosa küldte el beoltatni magát, mivel már 70 éves, és vannak olyan betegségei, amik miatt a svájci szabályok szerint veszélyeztetett. Svájcban a 75 évnél idősebbekkel és az egyes súlyos kockázatot hordozó betegségekben szenvedőkkel kezdték az oltási tervet.

"Tesztoltás vagy sem: Ez sértés minden Thurgau-ira nézve, akik hetek óta várnak az oltási időpontra"

– mondta erről Nina Schäfli, a Thurgau-i szocialisták elnöke a Twitteren.

"El kell érnünk a nyájimmunitást olyan gyorsan, ahogy csak lehet, hogy megelőzzük a súlyos munkanélküliséget a világban és a káoszt"

– érvelt Johann Rupert a hírügynökségnek telefonon. Elmondta még, hogy legfőbb svájci cége alapítása óta, azaz 31 éve svájci adófizető is. A férfi egyébként nem ott lakik, ahol a klinikája van, ő Satigny faluba van bejegyezve, ami Genf kantonban van.

Fő svájci cége, a Richemont luxuscikkeket forgalmaz. Rupert még azt is elmondta, hogy a Richemont vezetése már decemberben úgy döntött, hogy a cégvezetést kell beoltani a lehető leghamarabb, hogy jó példát mutassanak a dolgozóiknak.

Johann Rupert
Dél-Afrika leggazdagabb embere, 8,4 milliárd dollárosra becsült vagyona forintban nagyjából 2 500 milliárd. A nagyságrendek érzékeltetéséhez ennyi pénzből ötször megvehetné a leggazdagabb magyar oktatási intézménnyé tett Mathias Corvinus Collegiumot vagy hozzávetőleg kétszer a Wizz Airt. Johann Rupertet az apja tette milliárdossá, a cigarettagyártásból meggazdagodó Anton Rupert.

Svájcban december 23. óta előzetes jelleggel beoltottak már egyeseket, de a hivatalos, mindenki számára elérhető oltási program január 12-én kezdődött. Január 21-ig majndem pont 170 ezer embert oltottak be a 8,6 milliós országban.

A több mint 60 milliós Dél-Afrika viszont eddig csak 1,5 millió oltást tudott megvenni a globális verseny miatt. Johann Rupert egyébként még tavaly tavasszal bejelentette, hogy 1 milliárd randot (20 milliárd forintot) adományoz a nehéz helyzetbe került dél-afrikai kisvállalkozások megsegítésére.

Készült a Bloomberg cikke nyomán.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG