Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

"Azt mondta a háziorvosom, hogy ami most van, az armageddon"


A kínai Sinopharm cég által kifejlesztett Covid-19 vakcina első adagjára várakozók egy budapesti idősek klubjában kialakított oltóközpontban 2021. február 25-én.
A kínai Sinopharm cég által kifejlesztett Covid-19 vakcina első adagjára várakozók egy budapesti idősek klubjában kialakított oltóközpontban 2021. február 25-én.

Három különböző életkorú és hátterű budapesti, három különböző vakcina, három tapasztalat a koronavírus elleni hazai oltásokról. Ami közös nyilatkozóink történetében, az az öröm, hogy beoltották őket, a körülmények azonban eltérőek, és néha valóban sokkolóak.

Gábor, közel van a hatvanhoz, csak három hete regisztrált a kormányzati vakcinaportálon.

"Két epizód adta meg a végső löketet a regisztrációhoz. Az egyik a háziorvosom volt, aki szó szerint azt mondta, hogy ami itt most van az armageddon".

A drámai helyzet miatt azt tanácsolta Gábornak a háziorvosa, hogy bármelyik vakcinával oltanák be, azt fogadja el.

"Féltem a családomat és magamat is, két hét múlva unokám születik, amíg nem vagyok beoltva, nem vehetem a kezembe, az elképesztő felelőtlenség lenne."

Az oltás előtt egy nappal, március 15-én értesítette a háziorvosa, hogy másnap mehet a budapesti Nyírő Gyula Kórházban kijelölt 3-as számú oltópontra. Mint mondja, ez az oltópont a kórház többi részétől szinte teljesen elkülönítve fogadja az oltásra érkezőket.

"Kicsit késve értem oda, egyenruhások fogadtak és irányítottak az udvarra, ahol körülbelül 30 méteres sor állt. Mindenki maszkban várakozott, de riasztó volt, hogy összezsúfolódtak az emberek, a többség a megadott időpontnál korábban érkezett."

Az udvarról az épületbe lépve még rosszabb volt a helyzet, sokan nem húzták rá a maszkot az orrukra, de nem szólt nekik senki, emiatt – meséli Gábor. Ő összességében két órát töltött el az oltással még úgy is, hogy vitte magával a kitöltött regisztrációs lapot és a listát a gyógyszerekről, amit szed.

Azt mondja, a másodszori beazonosítás után az oltást beadó orvos csak annyit kérdezett tőle, hogy van-e panasza.

"Csak a feleségemre, de azzal minden házasember így van, gondolom. Ezen jót nevettünk és már be is adták, szinte észre sem vettem."

Az oltás után fél órát kellett várakoznia, ezt szigorúan betartották. Gábor az oltást abszolút helyesnek tartja, a keleti vakcinákban viszont – "a minősíthetetlen tájékoztatás miatt" – egyáltalán nem bízott, végül mégis engedte, hogy beadják neki a Szputnyik V-t.

Április 6-án kapja a második dózist az orosz vakcinából, arról, hogy hol adják majd be neki, a háziorvosa értesíti.

"Óvatosan duhajkodunk"
please wait
BEÁGYAZÁS

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:55 0:00

Csak gyógyszert íratni ugrott be és beoltották

A 58 éves Péter napok óta nem érte el a háziorvosát, pedig fogytán volt a gyógyszere. Nem vette fel senki a telefont a budai rendelőben, megunta és besétált, hogy személyesen intézkedjen. Ő volt a legjobban megdöbbenve, amikor az orvosa a gyógyszer felírása után megkérdezte: egy oltást?

"Elmondta, hogy kínai vakcinája van. Kérdeztem, hogy kérjem-e és ő meggyőzött. Bízom a háziorvosomban, 58 éves vagyok és egyre több ismerősöm betegszik meg. Én nem akarok".

Tíz nappal az oltás után, bedobták a postaládájába az oltottságot igazoló plasztikkártyát. Mint mondja, ő is regisztrált a vakcinaportálon, de szerinte óriási szerencséje volt, mert az életkora és "a hivatalos menetrend" alapján az oltás még a kanyarban sem lenne.

Úgy érzi, minden esetleges és óriási a káosz. Kedden beszélt két barátjával, 60 éves házaspár, súlyos tünetekkel: magas láz, köhögés, sem ízeket, sem szagokat nem éreznek.

"Mentőt hívtak hozzájuk, de nem vitték el őket, azt mondták annyira tele vannak a kórházak, nem tudják, hova vigyék őket".

"Intéztél magadnak oltást?"

A 81 éves Eszter, ahogy lehetett, azonnal regisztrált az oltásra. Egy hónapja hívta fel a háziorvosa, hogy beadná neki a kínai vakcinát. Eszter kiborult, "mondtam neki, hogy azt adja be magának és lecsaptam a telefont".

Azt hitte, ezzel elvágta magát, de pár nappal később újra felhívta a háziorvosa és megdöbbenésére megkérdezte tőle: "Intéztél már magadnak oltást? Nem is értettem, miről beszél. Hogy lehet magamnak oltást intézni? Sokan megteszik ez volt a válasz".

Másodszorra már a Budai Gyermekkórházban kijelölt oltópontra szervezett oltást Eszternek az orvosa. Pfizert kapott és azt mondja, példás volt a lebonyolítás. Fél óra sem kellett hozzá, és beoltották. Ő is vitte magával a kitöltött nyilatkozatot, de volt aki ott töltötte ki, ez sem okozott gondot, és nem volt tömeg, amitől pedig nagyon tartott. Ugyanitt kapja majd a második oltást is, megvan az időpontja.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG