Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Agresszív betegek, félretájékoztatás – háziorvosok az oltási folyamatról


A tiszavasvári idősek otthonának lakója megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni védőoltását az intézmény oltópontján 2021. január 28-án.
A tiszavasvári idősek otthonának lakója megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni védőoltását az intézmény oltópontján 2021. január 28-án.

Szervezetlenség, hiányos vagy félretájékoztatás - egyebek között ez derül ki azokból a válaszokból, amelyeket a Magyar Orvosi Kamara (MOK) több megyei vezetője adott a Népszavának, amely a koronavírus elleni oltásokról kérdezte őket.

A lap azután kereste meg a szakmai szervezet megyei vezetőit, hogy hétfőn Szijjártó László, a MOK Győr-Moson-Sopron megyei elnöke nyílt levelet tett közzé az oltási rendszerről.

A szakember egyebek között arról írt, hogy "a lakosság tájékoztatása hiányos, gyakran téves, vagy félrevezető. Totális cenzúra van. A kórházakban dolgozók nem nyilatkozhatnak, nem mondhatnak véleményt", a különböző médiák pedig pártállásuktól függően torzítva, egyoldalúan informálják az embereket.

Szerinte a félretájékoztatás megnehezíti a háziorvosok munkáját, "a betegeik elégedetlenek, sokszor agresszivek, mert a közmédiából azt hallják, hogy van elég oltóanyag, a hétvégeken is oltanak, s kérdéseikkel nyugodtan forduljanak háziorvosukhoz", akiket támadnak, fenyegetnek az elmaradt oltás, a gyakran meg sem érkezett vakcinák miatt.

A Népszava több megyében is megkereste a MOK helyi vezetőit, hogy kiderítse, általános jelenségekről írt-e a szakmai szervezet Győr-Moson-Sopron megyei elnöke. A válaszokból az derül ki, hogy másutt is rosszak a tapasztalatok, ráadásul általánosnak mondható a retorziótól való félelem is a háziorvosok körében, kevesen merték névvel vállalni a nyilatkozatokat.

Kovács László, a MOK Vas megyei elnöke például arról beszélt, hogy a háziorvosoknak megküldött listán szereplők és a kapott vakcinák száma sokszor nem egyezik, a kormányzati média pedig szerinte helyi szinten sem törekszik a kiegyensúlyozott tájékoztatásra. Példaként említette, hogy a szombathelyi oltópontokkal kapcsolatban egyoldalú tájékoztatás jelent meg a megyei lapban, a háziorvosok véleményét nem kérdezték meg.

Dús István, a MOK somogyi elnöke az oltásra való regisztráción is javítana, mert mint a lapnak elmondta, az interneten lehet a legkönnyebben jelentkezni, de a falvakban élő idősek általában nem használják ezt a formát, nincs e-mail címük.

Az egyik észak-kelet magyarországi megye kamarai elnök ugyanakkor az oltásokkal kapcsolatos nehézkes kommunikációnál rosszabbnak tartja ha valaki bizonytalanságot kelt a betegekben, például az oltási sorrend megkérdőjelezésével.

Mint arról a Szabad Európa is többször beszámolt, a háziorvosokat is bevonták a koronavírus elleni oltások beadásába, a hétvégi oltásért pedig plusz juttatást ígértek nekik. A Nemzeti Népegészségügyi Központ múlt pénteken bejelentette, hogy minden háziorvos köteles részt venni a védőoltási programban, az országos tisztifőorvos pedig május végig a hétvégi és munkaszüneti napokat is kijelölte az államilag finanszírozott oltásra a háziorvosok számára.

A hvg.hu most arról ír, hogy a beígért prémiumról már nem beszélnek, viszont az, aki nem olt hétvégén, büntetésre is számíthat.

XS
SM
MD
LG