Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már az ufóhívőkre is ráhajtott a Fidesz


(Képünk illusztráció)
(Képünk illusztráció)

Tavaly év vége óta az egyik népszerű, álhíreket és konteókat terjesztő oldalon is elkezdtek megjelenni a Fidesz és a kormánymédia kampánycikkei. De mi állhat az elsőre megmagyarázhatatlannak tűnő jelenség hátterében? A földönkívüliek ide is betették a lábukat? Aligha! Sokkal inkább Rogán Antal médiagépezete és a kormány kedvenc kommunikációs cége, Balásy Gyula New Land Médiája.

A Világ Titkai első ránézésre csak egyike azon weboldalaknak, amelyek kattintásvadász címekkel, ufólátogatásokról, összeesküvés-elméletekről és áltudományos szenzációkról szóló írásokkal igyekeznek minél nagyobb látogatottságot elérni.

Egy titkos akta bizonyítja: Hitler egészen 1984-ig életben volt?”;
Húszezer éves ősi sumer kőtáblák rejthetik az emberiség eredetét: FÖLDÖNKÍVÜLIEK vagyunk”;
„​Reptiliánok: Tíz eset, amikor lencsevégre kapták a jelenséget: rég köztünk járnak?

A hasonló oldalak egy viszonylag egyszerű üzleti modellre épülnek. Olvasókat gyűjteni legegyszerűbben Facebookról lehet, elsősorban ott kell az emberek figyelmét hangzatos címekkel felkelteni. A szenzációt ígérő címek mögött olcsón előállítható – akár máshonnan átvett – tartalmak vannak. Ha viszont az olvasó már kattintott, máris érkezik a pénz az oldalon lévő hirdetésekből. A Google – és más hasonló reklámszolgáltatók – pedig azt is lehetővé teszik, hogy ne az oldal tulajdonosának kelljen hirdetőket szereznie. Elég regisztrálni, megadni pár adatot, és máris kint vannak a reklámok az oldalon. Egyszerűségük miatt sok hasonló oldal létezik magyar nyelven is.

Magyarországon utoljára akkor kaptak nagyobb figyelmet az ilyen jellegű oldalak, amikor a koronavírus-járvány kezdetén álhíreket kezdtek terjeszteni a vírusról, és a rendőrség lecsapott néhány ilyen weblap készítőjére.

A Világ Titkai oldalon viszont – az oldal addigi stílusához képest meglepő módon – nem elsősorban konteók jelentek meg a koronavírusról. Az oldal a járvánnyal kapcsolatban alapvetően a kormányzat kommunikációját vette át („Kapcsolat van a migráció és a koronavírus-járvány között”), a szokásos beszélő fejek mellett (Müller Cecília, Merkely Béla) maga Orbán Viktor is többször felbukkant az oldalon.

A Világ Titkai-screenshot
A Világ Titkai-screenshot

Miközben az ufós tematika továbbra is megmaradt, tavaly decemberben nagyobb fokozatra kapcsolt a kormánypropaganda, a Fideszt és magát a miniszterelnököt támogató („Orbán Viktor: Nem engedjük, hogy Magyarországot belesodorják a háborúba”) és a Márki-Zay Pétert („Félmilliós vörösbor mellett egyeztetett Márki-Zay Péter a baloldali milliárdossal”), illetve az ellenzék más politikusait („A momentumos Cseh Katalin is fegyvereket szállítana Ukrajnába”) támadó cikkek szerepeltek két ufós poszt közé beillesztve, mindig az aktuális kormánypropagandának megfelelően. Az ufós cikkek között naponta több hasonló kampánycikket is kitesznek az oldal szerkesztői a majdnem 110 ezer facebookos követőnek. Ennek okát pedig nagyon is a Földön kell keresni.

A Világ Titkai-screenshot
A Világ Titkai-screenshot

A Világ Titkai – hasonlóan a többi kattintásvadász oldalhoz – névtelenül működik. Az oldalon lévő írások névtelenül jelennek meg, az oldalon nincs impresszum, és azt sem lehet megismerni, kinek a nevén van jelenleg az oldal webcíme (a GDPR bevezetése óta ha magánszemélyről van szó, titokban marad a domain tulajdonosának neve).

Ennek ellenére a Szabad Európának sikerült rábukkannia, ki áll az oldal mögött, és tőlük pár lépésben máris a kormány hivatalos propagandistáinál voltunk.

Az oldal forráskódjában ugyanis rábukkantunk egy kódra, amely alapján A Világ Titkait össze tudtuk kötni a Női Magazin és a Men’s World nevű oldallal Ez utóbbi kettő nőknek, illetve férfiaknak szóló életmódmagazin. Mindhárom oldalnak egyforma a dizájnja. Ezen túl mind a három oldalon ugyanarról a regisztrációról futnak a Google-hirdetések. Ennek azért van különös jelentősége, mert az ilyen oldalak bevételi forrását a reklámok jelentik, tehát mindhárom oldal bevétele ugyanoda érkezik a Google-től.

A Men’s World és a Női Magazin fenntartója az impresszum szerint a Likegroup Kft., és mindkét oldal webcímét az Euro Sport Média Kft. regisztrálta (ennek a cégnek semmi köze nincs a hasonló nevű sportcsatornához).

A Likegroup és az Eurosport Média (mindkét cég felszámolás alatt áll) tulajdonosa Németh Péter, cégvezetőjük pedig Machalek Attila. Németh jelenleg el van tiltva a cégvezetéstől. Németh és Machalek mind a ketten futballisták voltak, tavalyi megszűnéséig Németh a résztulajdonosa és szakosztályvezetője volt, Machalek pedig az edzője az FTC futsalcsapatának. Ebben a tavalyi videóinterjúban egyébként arról beszélnek, hogy a focin kívül nincs is idejük másra. (A Fradi futsalszakosztálya amúgy tavaly egészen váratlanul szűnt meg. Tizenöt év után fennállása legjobb szezonját zárta a csapat, igazoltak játékosokat Brazíliából, és újraindult az utánpótlás is. Aztán az új bajnokság indulása előtt, a játékosok számára is váratlanul bejelentették, hogy megszűnik a csapat, és visszalép a bajnokságtól.)

Női Magazin-, Men’s World-, A Világ Titkai-screenshot
Női Magazin-, Men’s World-, A Világ Titkai-screenshot

Machalek és Németh a foci és a felszámolás alatt lévő cégek vezetésén túl igazgatói az ESM Security nevű cégnek is. Az ESM fő profilja a rendezvénybiztosítás, és honlapja szerint főbb ügyfelei állami, illetve kormányközeli cégek (Antenna Hungária, Diákhitel Zrt., FTC, EXIM, MVM, MÁV, Szerencsejáték Zrt. stb.).

Az ufók között nyer új értelmet a New Land

Az ESM Security tulajdonosa, Botond Szabolcs pedig már egy egészen fajsúlyos figura. Ügyvezetője egy sor olyan cégnek (a Visual Europe-cégcsoport vállalatai), amelynek Balásy Gyula a tulajdonosa a New Land Médián keresztül. Balásy a New Land Média és a Lounge Design tulajdonosa, ennek a két cégnek 2017 és 2020 között összesen 249 milliárd forint bevétele volt, tavaly 4,2 milliárd osztalékot vett ki a két cégből Balásy. Ennek a pénznek a nagy része az államtól érkezett, a New Land és a Lounge felelős ugyanis a szinte folyamatosan futó kormányzati kampányok megtervezéséért, kivitelezéséért. Idén februárig már kaptak egy húszmilliárdos szerződést a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetirodától.

Botond Szabolcs a vezérigazgatója az Urban Lights Zrt.-nek is, amely a kormánypropaganda előző nagyágyújának, Krskó Tibornak a tulajdona. Krskó is a kormányzati reklámoknak köszönheti a vagyonát. Balásy Gyula 2016-os érkezése előtt Krskó Tibor és üzlettársa, a Rogán szomszédjaként ismert Csetényi Csaba volt felelős a kormányzati kampányok lebonyolításáért. Krskó tavaly egy 282 milliós állami támogatásnak is örülhetett – a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak enyhítésére szánt pénzből.

Botond emellett igazgatósági tag a NER-hez egyre közelebb kerülő Oszkó Péter volt pénzügyminiszter nevével fémjelzett OXO Technologies befektetőcégnek is. (Kérdéseinket elküldtük Németh Péternek, Machalek Attilának és a New Land Médiának is, de választ egyelőre nem kaptunk.)

Úgy tűnik tehát, a kormány ebben a kampányban semmit nem bíz a véletlenre, és mindenhol igyekeznek megszólítani a választókat. A Facebookon ehhez válogatott eszközöket használnak. Év elején felélesztették a 2016-ban megszűnt VS.hu Facebook-oldalát, hogy oda a Magyar Nemzet cikkeit posztolják. A Fidesz és a hozzá köthető oldalak több milliárdot költöttek el facebookos hirdetésekre tavaly nyár óta, és tudatosan használják a kommenteket és a Facebook-csoportokat is kampánycélokra és közösségépítésre.

A Világ Titkai tagja egy furcsa univerzumnak

A Világ Titkai kötődik más hasonlóan kattintásvadász oldalakhoz is. Az oldal domainjét egy bizonyos Zavatszki Milán regisztrálta még 2015-ben, és A Világ Titkai Facebook-oldala a mai napig oszt meg videókat Zavatszki Milán YouTube-csatornájáról.

Zavatszki több olyan oldallal is összefüggésbe hozható, amelyek álhíreket, összeesküvés-elméleteket, áltudományos orvosi „szenzációkat” vagy ufókkal kapcsolatos leleplezéseket közölnek.

Néhány jellemző cím az elmúlt napokból: „A NASA készül a harmadik világháborúra a Holdon élő szuperkolóniával: kitálalt egy tiszt”; „2035-től betiltják a húsfogyasztást”; „Föld alatti idegen faj él kiterjedt nagyvárosokban a mélyben”; „Bill Gates génszerkesztett szúnyogokkal terjesztene »védettséget«: jön a világ »kényszergyógykezelése«?!

Ennek a hálózatnak a tagja a Titkok Szigete (68 ezer követő a Facebookon), a Titok terminál (49 ezer követő), és Kimondott igazságok (40 ezer követő). Ezek az oldalak gyakran megosztják egymás tartalmait saját Facebook-oldalukon, de Zavatszki Milán Facebook-oldalára és YouTube-csatornájára (négyezer feliratkozó, 640 ezer megtekintés) mutató linkeket is meg szoktak osztani. Ezek az oldalak ugyanakkor nem foglalkoznak magyar politikával, viszont az éppen aktuális, nagy érdeklődést kiváltó történésékre (mint például az ukrajnai háború vagy a koronavírus-járvány) reagálnak – a maguk kattintásvadász módján, valóságot legfeljebb nyomokban tartalmazó írásokkal, videókkal.
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG