Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nagyon megugranak az árak a Balatonnál, mégis jó szezont várnak a szakemberek


HUNGARY-LAKE BALATON
HUNGARY-LAKE BALATON

A magánszállásoknál negyven, egyes szállodákban pedig harminc százalékos lehet a drágulás. A szektor legnagyobb gondja továbbra is munkaerőhiány.

Tavaly még a zuhanó forint, idén az infláció, a magas rezsiárak és a munkaerő költségei hajtják fel az árakat. A Pénzcentrumnak nyilatkozó szakemberek szerint mindenütt lesz áremelés, a kérdés csak annak mértéke, az átlag valahol 18 százalék körül lesz

A drágulás ellenére kifejezetten erős, akár a járvány előtti, 2019-es rekordot is felülmúl szezont várnak az ágazatban érdekeltek. Az előfoglalások időarányosan a tavalyinál 40 százalékkal nagyobb érdeklődést mutatnak. Az eddigi nyári foglalások harmada a Balaton térségébe szól, ahol most átlagosan 13 ezer forint egy éjszaka egy főnek. Ez 4,9 százalékos drágulás a tavalyi árakhoz képest. A drágulás szállástípusonként eltérő. A Magánszállásadók Országos Szövetsége szerint a magánszállásoknál 30-40 százalékos áremelés várható.

Van olyan balatoni szálloda, amelynek vezetője arról beszélt, hogy az alapáraik a tavaly év végéhez képest 30 százalékkal magasabbak. Emiatt, noha 2018-19-ben nem nagyon emeltek, most muszáj volt. A szektor legnagyobb gondja továbbra is munkaerőhiány. Nemhogy nem javul, de évről évre rosszabb a helyzet, miközben a bérek elérik már a nyugati fizetéseket.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG