Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jó szezont zártak a hazai szállodák, de az energiaárak miatt drámára számítanak


A Kisfaludy program támogatásával épült négycsillagos Mercure Debrecen étterme az avatás napján, 2022. augusztus 21-én
A Kisfaludy program támogatásával épült négycsillagos Mercure Debrecen étterme az avatás napján, 2022. augusztus 21-én

Októbertől akár tízszeres rezsiköltséget fizethet a hazai szállodák többsége, amit nem lehet kigazdálkodni a szállodaszövetség elnöke szerint, ezért egyeztetéseket kezdtek a kormánnyal, hogy elkerüljék a drámát. Az idei nyáron a vidéki szállodákban csökkent a forgalom, de még így is jó szezont zártak, Budapest pedig nagyot erősödött tavalyhoz képest, amikor alig volt külföldi turista.

A szállodaszövetség vidéki tagszállodáiban a nagy többség jó nyári szezont zárt, ez nagymértékben függ attól, hogy az adott helyen mekkora a belföldi forgalom, és hogy milyen küldő piaccal, milyen színvonalú szolgáltatásokkal rendelkeznek – mondta a Szabad Európának Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke.

A vidéki három- és négycsillagos hotelekben összességében csökkent a vendégforgalom az előző évhez képest, amikor extrém magas kereslet volt, mert a koronavírus-járvány miatt alig lehetett külföldre utazni; azt a szintet nem lehet megismételni – fogalmazott a szállodaszövetség elnöke.

Országosan viszont jelentős emelkedésre számít főleg Budapestnek köszönhetően, mert a beutazó turizmus júliusban és augusztusban lényegesen erősebb volt, mint tavaly, a pandémia után lassan felépülő kereslet idején, amikor még elegendő légi kapacitás sem állt rendelkezésre – magyarázta a szervezet elnöke.

Mint mondta, a nagy vidéki fürdővárosok, amelyek egész családokat szolgának ki, nagyon jól teljesítettek idén nyáron is, sok egyéb helyen azonban érezhető volt a kiutazó turizmus hatása, amely nagyot ugrott idén nyáron, főleg Horvátország irányába.

Azt mondják, a Balaton gyengélkedett a mostani nyári szezonban, de itt is nagyon eltérő a helyzet, és hogy mi számít gyengélkedésnek – mondta Baldauf Csaba. Az általa vezetett balatoni hotelben tavaly 97,8 százalékos kihasználtsággal ment a július és az augusztus, most ez 95,5 százalékosra csökkent. Szerinte azok a szállodák, amelyek komplex szolgáltatást nyújtanak, továbbra is jó kihasználtsággal működtek, ott volt visszaesés, ahol kevésbé erős a színvonal.

Egyértelműen látszik, hogy az olcsóbb szállások iránt is volt kereslet, de a magánszállások adataira a szállodaszövetség nem lát rá, a piaci információ az, hogy alapvetően jól mentek azok, idén már az összes kereskedelmi szálláshelyet bekötötték a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK), így mérhetővé vált az eredményük – mondta.

Hurrá, nyaralunk! – archív műsor a harminc évvel ezelőtti nyaralási szokásokról
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:30:17 0:00

A szállodákban az előző évhez képest 15–30 százalék közötti vagy akár e feletti volt a drágulás a szövetség elnöke szerint, de erre szükség volt, mert az energiaárak, a bérköltségek és az infláció pluszterheit be kellett építeni az árba. A szállodák jövedelmezősége az áremelések ellenére szinte mindenhol romlott, így náluk is – tette hozzá. Egy vidéki hotel bruttó üzemelési eredménye korábban 30-35 százalékos szinten volt jónak mondható, sokan elérték ezt tavaly. Ez most 22-23 százalékosra csökkent – közölte.

Rezsidráma a szállodaiparban is

Ha ez így marad, dráma lesz, nincs rá jobb szó – mondta a szállodaszövetség elnöke az elszabadult energiaárakról. A szállodások többségénél október 1. lesz a fordulópont a gázszerződéseknél, ez sok helyen egybeesik az áramszerződéssel.

Kevesen vannak, akik tavaly kötöttek kétéves szerződést, ők most örülhetnek, ha nem farolt ki a szolgáltató valamilyen indokkal. A többség azonban október elsejétől akár tízszeres árakkal szembesülhet, ami sok kérdést felvet a jövőbeni működtetés, üzemeltetés terén, hogy nyitva kell-e maradni, be kell-e zárni, mielőbb bezárni, részlegesen nyitva tartani – sorolja Baldauf Csaba.

A tízszeres rezsiszámla olyan pluszköltség, amit a recesszió miatt várható csökkenő kereslet mellett nem lehet kigazdálkodni – fogalmazott –, és ennek lesznek következményei.

„Októbertől olyan rezsiszámláink lesznek, hogy mindenkinek szikrázni fog a szeme” – fogalmazott Baldauf Csaba.

Mint mondta, a szállodaipar nagy energiafelhasználó, teljesen mindegy, hogy wellness vagy nem wellness. A nagy városi szállodák a konferenciakapacitásaikkal, a klimatizálással, a gépészettel, vidéken pedig a fürdőközpontok nagyon sok energiát fogyasztanak, és ezek nem kis része gáz.

Néhány hete tettek javaslatot a felügyelő minisztérium vezetője és a turisztikai ügynökség felé, egyeztetnek, és bíznak benne, hogy kéréseikből valamit meghallgatnak. Ezek részleteibe azonban nem kívánt belemenni.

Azt mondta, az önkormányzatoknál is komoly gondok vannak, hogy az iskolák, óvodák hogyan fognak üzemelni, ezt most még senki nem tudja, ehhez képest a szállodák helyzete szerinte kevésbé érdekli a döntéshozókat, ugyanakkor sok tízezer munkavállalójuk van, jobb lenne, ha alkalmazásban maradhatnának, mint ha utcára kellene tenni őket pár hónapon belül.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG