Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Egyre nehezebben gazdálkodják ki a pénzt a vízimentőkre a balatoni önkormányzatok


Vízimentő a Balatonnál
Vízimentő a Balatonnál

Néhány év alatt több mint a duplájára emelkedett a vízimentők díja, két éve folyamatosan csökken az őket foglalkoztató balatoni önkormányzatok száma. 2021-ben még harminc település 61 strandján dolgoztak vízimentők, erre az évre 24 település rendelte meg szolgáltatásukat 44 strandra – írja a Népszava. Amíg belépődíjat szednek a fizetős strandokon – jellemzően június 1. és augusztus 31. között – kötelező vízimentőt alkalmazni, és bizonyos létszám felett a szabadstrandoknak is előírják a szolgáltatást.

​Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere a lapnak elmondta, hogy eddig kevesebbe került a szolgáltatás a településnek, mert évekig csak egy embert kellett alkalmazniuk, de néhány évvel ezelőtt, egy baleset után úgy döntöttek, hogy ketten lássák el a feladatot.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának ajánlata alapján öt éve 15 ezer forint plusz áfába, vagyis 19 ezer forintba került egy napra egy vízimentő szakember, idén a tarifa már 34 ezer plusz áfa, azaz 43 ezer forint. A fizetős strandokon a szolgáltatás 92 napjára egyetlen vízimentő mintegy négymillió forintba kerül, a kétemberes strandokon már nyolcmillióba. Pluszköltség a kötelező rádióbérlés, ez bruttó 1230 forint naponta, a szezonra 110 ezer, és ha az önkormányzat nem tud szállást biztosítani a vízimentőnek, akkor napi bruttó 4440 forint szállásköltséget is kell fizetni, ami több mint négyszázezer forint személyenként egy nyárra.

Vagyis egyetlen vízimentő alkalmazása strandonként mintegy 4,5 millióba kerül egy településnek, kettő esetén pedig csaknem kilencmillió a végösszeg. Balatonfüreden öt, Fonyódon, Keszthelyen, Révfülöpön, Balatonlellén, Balatonszepezden három-három strandon kénytelen vízimentőt fizetni az önkormányzat, miközben erre a költségre nincs semmiféle támogatás vagy pályázati lehetőség.

Galácz György, Balatonmáriafürdő polgármestere arról beszélt a Népszavának: látszik az árakon, hogy nincs konkurencia. A VMSZ munkatársa azt mondta, hogy az inflációval arányosan emelték a díjakat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG