Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Visszavont engedélyek a Balatonnál: Földváron és Világoson is fellélegezhetnek a civilek?


A félkész kikötő a balatonföldvári Nyugati strandon
A félkész kikötő a balatonföldvári Nyugati strandon

Egyelőre elkaszálta a hajózási hatóság a balatonvilágosi vízi banánozást. A vízi élménypark épülése jelentős helyi tiltakozást váltott ki, az újabb eljárásban már az érintett ingatlantulajdonosokat is meghallgatják. A balatonföldvári strandon épülő kikötő ügyében a katasztrófavédelem írásban is megerősítette, hogy visszavonták a vízjogi engedélyt.

A hajózási hatóság visszavonta a balatonvilágosi vízisport-élménypályára kiadott létesítési engedélyt – számolt be az Aligai Fürdőegyesület a Facebook-oldalán pénteken. A döntésről Budapest Főváros Kormányhivatala tájékoztatta az egyik érintett ingatlantulajdonost.

A hajózási hatóság megállapította, hogy az engedély megadása után számos beadvány érkezett helyiektől érdeksérelemre hivatkozva, akiket ügyfélként be kellett volna vonni az engedélyezési eljárásba, ha még a döntés előtt igazolták volna érintettségüket, viszont a helyiek csak akkor értesültek a vízi élményparkról, amikor már elkezdték építeni – derül ki korábbi cikkünkből.

Ehhez kapcsolódóan: „Átverték a képviselő-testületet?” Tiltakoznak a vízi banánozás ellen Balatonvilágoson

A hajózási hatóság a létesítési engedélyt saját hatáskörében visszavonta, és az eljárás folytatásáról döntött. A hatóság az ügyben érintett ügyfelek, valamint az ügyféli jogállást igazoló további érintettek nyilatkozatainak mérlegelése után hozza meg döntését – írta a hatóság az Aligai Fürdőegyesület közlése szerint.

„Hetek óta tartó tiltakozásunk meghozta az eredményét: egy jó ideig még biztosan nem fog működni a vízisport-élménypálya” – írta az egyesület, amely arra is felhívta a figyelmet, hogy előbb kelt a tiltakozó érintettek és az egyesület segítségére a hajózási hatóság, és előbb adott érdemi információt Budapest Főváros Kormányhivatala, mint Balatonvilágos polgármestere.

Benyó Rita a Szabadon adásában kétrészes riportsorozatban számolt be a balatoni beruházásokról. Az első rész: A Balaton túl van tűrőképessége határán

Az Aligai Fürdőegyesület továbbra is megtesz mindent, hogy a helyi érdekeket képviselve csak jogszerű, észszerű és természeti kincseik védelmét figyelembe vevő beruházások valósuljanak meg; a mintegy kéthektáros, a Balaton kisajátításával és felmérhetetlen környezetpusztítással járó vízisport-élménypálya nem ilyen – írta a civil szervezet.

Az egyesület közölte: ügyfélként belép a hajózási hatóság engedélyezési eljárásába, és erre biztat minden közvetlenül érintett ingatlantulajdonost, akiknek minden segítséget megad.

Balatonföldvár: írásba adta a katasztrófavédelem, hogy visszavonták a kikötő engedélyét

A Pécsi Törvényszék májusban második alkalommal is megsemmisítette a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal határozatát a balatonföldvári strandon épülő kikötő megépíthetőségéről. A bíróság döntésével az összes alsóbbrendű szakhatósági engedély is megsemmisült, Balatonföldvár polgármestere azonban azzal érvelt, hogy a Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nem vonta vissza a vízjogi engedélyt, vagyis a kikötő még rendelkezik építési engedéllyel – mondta Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvár Egyesület elnöke.

Ennek az érvelésnek a tévedését erősítette most meg a Magyar Narancsnak a katasztrófavédelem, amely közölte, hogy visszavonták a vízjogi engedélyt. A jog szerint a katasztrófavédelem engedélye abban a pillanatban érvényét vesztette, hogy májusban megszületett a jogerős bírósági döntés, de ezt csak most erősítette meg írásban a hatóság egy újságíró kérdésére – magyarázta Herényi Károly.

„A Fejér Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mint vízügyi és vízvédelmi hatóság a Pécsi Törvényszék ítéletében foglaltakat figyelembe véve, a jogszabályi előírásoknak megfelelően a Balatonföldvár nyugati kishajókikötő saját célú vízi létesítményeire és vízi munkáira vonatkozó vízjogi létesítési engedélyt visszavonta”közölte a lappal a hatóság.

Korábbi cikkünk a témában: Megérkeztek a munkagépek, tovább küzdenek a kikötő ellen a földvári civilek

Herényi Károly szerint az önkormányzat most azzal próbálja lehetővé tenni a kikötő engedélyezését, hogy megváltoztatja a helyi építési szabályzatot. A bíróság eddig arra hivatkozva semmisítette meg az engedélyt, hogy ellentétes a helyi építési szabályzattal, amely megtiltja, hogy más célra használják a strandot, csökkentsék a területét – emlékeztetett.

„Amennyiben a kormányhivatal ismét engedélyt ad a kikötőnek a módosított helyi építési szabályzat alapján, azt természetesen azonnal megtámadjuk a bíróságon, mert a megvalósítás idején meglévő törvényi állapotokat kell figyelembe venni. Egy jogállamban olyan nincs, hogy megépítek valamit, aztán hozzáigazítom a jogszabályokat” – fogalmazott.

A móló közben megépült, szörnyű látvány a tóba benyúló kőrengeteg, amely kettévágja a Nyugati strandot, ahol egyébként alig vannak emberek, de ez általában is jelmező az eddigi szezonra a Balatonnál – mondta az egyesület vezetője. Szerinte az áremelkedések elvitték a pénzt, sokkal kevesebben tudnak jönni, a Nyugati strand pedig borzalmasan néz ki, azzal együtt is, hogy megnövelték a területét.

Ehhez kapcsolódóan: Munkaterület lett a balatonföldvári strand, zöld jelzést kapott a kikötőépítés

Arra számít, hogy a beruházó a nyári kötelező leállás után, októbertől folytatni fogja a kikötő építését, mert nagyon magas szintről kaphatják a támogatást. A második engedélyező határozatot a kormányhivatal tavaly novemberben másfél nap alatt adta ki, kormányzati hátszél nélkül ez a sebesség elképzelhetetlen szerinte.

A végsőkig kitartanak amellett, hogy a helyiek megkérdezése nélkül, a helyi építési szabályzat ellenére, egy strand feláldozásával nem lehet kikötőt építeni. Mint mondta, ő maga is vitorlázik, nagy híve a kikötőknek, de ne egy strand területén építsék, hanem máshol, elég nagy a Balaton.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG