Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Balesetet szenvedett az iráni elnök helikoptere


Az iráni állami televízió május 19-én azt jelentette, hogy az iráni elnököt, Ebrahim Raiszit (középen) szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre a ködös időben
Az iráni állami televízió május 19-én azt jelentette, hogy az iráni elnököt, Ebrahim Raiszit (középen) szállító helikopter kényszerleszállást hajtott végre a ködös időben

Mentőalakulatok keresik azt a helikoptert, amely az IRNA hivatalos iráni hírügynökség jelentése szerint Ebrahim Raiszi iráni elnökkel és Amir-Abdollahian külügyminiszterrel a fedélzetén kényszerleszállást hajtott végre a ködös időben Irán északnyugati részén, egy távoli, erdős hegyvidéki területen.

Az iráni kormány délután közölte, hogy a helikopter két másikkal együtt konvojban repült az azerbajdzsáni határ közelében.

Az állami televízió és a belügyminisztérium arról számolt be, hogy a mentők próbálnak eljutni a helyszínre, de kevés részletet osztottak meg.

Ahmad Vahidi belügyminiszter szerint a nehéz időjárási viszonyok hátráltatják a mentőcsapatok odajutását.

„Várjuk a további részleteket” – mondta Vahidi, aki kényszerleszállásról beszélt, és hangsúlyozta, hogy „a segítség úton van”.

Az IRNA jelentése szerint a katasztrófa helyszínére küldött mentőhelikopter kénytelen volt visszafordulni, miután a köd miatt nem tudott leszállni.

Az iráni Farsz hírügynökség arra szólította fel az irániakat, hogy imádkozzanak Raisziért, az állami televízió pedig arról számolt be, hogy a kabinet tagjai úton vannak Tabrizba.

Az Egyesült Államok külügyminisztériuma a Szabad Európa kérdésére válaszolva közölte, hogy „szorosan figyelemmel követjük az iráni elnököt és külügyminisztert szállító helikopter esetleges kényszerleszállásáról szóló jelentéseket. Jelenleg nincs további hozzáfűznivalónk ehhez.”

Raiszi a kelet-iráni Azerbajdzsán tartományban járt. Az állami tévé szerint a szerencsétlenség helyszíne az Azerbajdzsán határán fekvő Jolfa város volt, mintegy hatszáz kilométerre északnyugatra Irán fővárosától, Teherántól.

A valószínű baleset helyszíne a térképen
A valószínű baleset helyszíne a térképen

Raiszi május 19-én Azerbajdzsánban Ilham Aliyev azeri elnökkel közösen avatott fel egy gátat. Ez a harmadik ilyen létesítmény, amelyet a két ország együtt épített az Araksz folyón.

A 63 éves Raiszi keményvonalas politikus. 2021-ben nyerte meg az iráni elnökválasztást, korábban az ország igazságszolgáltatását vezette. Azt tartják róla, hogy Irán legfelsőbb vezetőjének, Ali Hámenei ajatollahnak a pártfogoltja.

Egyes híradások megjegyzik, hogy a nemzetközi szankciók miatt Irán nehezen tud alkatrészt beszerezni elöregedő helikopterflottájához.

XS
SM
MD
LG