Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Balkáni tisztviselőket tiltottak ki az Egyesült Államokból korrupció gyanúja miatt


Stevčo Jakimovski észak-macedóniai elnökjelölt és Katica Janeva volt főügyész
Stevčo Jakimovski észak-macedóniai elnökjelölt és Katica Janeva volt főügyész

Nem engedélyezik a beutazást az Egyesült Államokba egy észak-macedóniai volt különleges ügyésznek és egy mostani elnökjelöltnek, mert mindketten „korrupt cselekményekben” vettek részt a meggazdagodásuk érdekében.

Az amerikai külügyminisztérium március 18-i közleménye szerint Katica Janeva volt különleges főügyész és Stevčo Jakimovski elnökjelölt, Karpoš város polgármestere a két, feketelistára került tisztviselő.

A külügyminisztérium emellett megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba Xhabir Zharkunak, a koszovói Kaçanik város korábbi polgármesterének is.

„Amit tettek, az aláásta a jogállamiságot és a közvélemény hitét kormányaik demokratikus intézményeiben és nyilvános folyamataiban” – írta közleményében Matthew Miller külügyi szóvivő.

A beutazási tilalmak elrendelése "ismételten jelzi az Egyesült Államok elkötelezettségét a jogállamiság támogatása és a demokratikus intézmények erősítése mellett az egész Balkánon" - közölte Miller.

Janeva személyes előnyök megszerzésére használta fel politikai befolyását és hivatali hatalmát – mondta Miller, hozzátéve: hiteles információk vannak arról, hogy kenőpénzt kért és fogadott el azért, hogy befolyásoljon a hatáskörébe tartozó büntetőeljárásokat.

Miller közlése szerint Jakimovski és Zharku a pozíciója felhasználásával beszerzési folyamatokba avatkozott bele.

Ehhez kapcsolódóan: A korrupció életekben mért ára a macedóniai rákgyógyításban

A külügyminisztérium megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba Janeva és Jakimovski közvetlen családtagjainak is, nevezetesen Jakimovski két felnőtt fiának, Goce Jakimovskinak és Damjan Jakimovskinak, valamint Janeva házastársának és felnőtt fiának, Venci Janevnek és Lazar Janevnek.

Angela Ageler, az Egyesült Államok észak-macedóniai nagykövete X-en, a korábbi Twitteren közölte, hogy a három tisztviselő kitiltásáról hozott döntés nem volt meglepetés.

„Az Egyesült Államok továbbra is megnevezi bármely párt, kormányhivatal vagy közösség azon tisztviselőit, akik jelentős korrupciós ügyekbe keverednek. Észak-Macedónia népe megérdemli az igazságot és az elszámoltathatóságot az intézményei esetében, hogy le tudja állítani a bűnözői magatartást és ki tudja irtani a korrupció rákfenéjét” – fogalmazott Ageler.

Janeva már hétéves börtönbüntetését tölti hivatali visszaélés miatt egy zsarolási ügyben. Ítéletét a legfelsőbb bíróság 2022 júniusában helybenhagyta.

Jakimovski a Polgári Opció Macedóniáért (GROM) párt elnöke, és indulni kíván Észak-Macedónia elnöki posztjáért az április 24-re tervezett választásokon. Március 18-án több ezer aláírást tartalmazó petíciót adott át az Állami Választási Bizottságnak.

Jakimovskit 2019-ben korrupcióval vádolták meg, egyebek mellett „hivatali helyzettel és hatalommal való visszaélés” és „illegális építkezés” szerepelt a vádpontok között. Hivatali helyzetével közbeszerzési eljárásokban élt vissza, és a terhére róttak más, az észak-macedóniai privatizációval összefüggő bűncselekményeket is.

Vetkőzésre kényszeríti és megveri az Észak-Macedónia felől érkező migránsokat a szerb rendőrség
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:01 0:00
XS
SM
MD
LG