Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Balog Zoltán marad a református egyház élén, bocsánatot is csak tőlük volt hajlandó kérni


Részlet Balog Zoltán 2024. február 13-i videóüzenetéből
Részlet Balog Zoltán 2024. február 13-i videóüzenetéből

Balog Zoltán keddre ígért nyilvános nyilatkozatában sem árulta el, pontosan milyen szerepet játszott K. Endre kegyelmi kérelménél, és hogy miért támogatta. A református püspök csak az egyházától kért bocsánatot. Az egyház tisztségviselői emellett kedd este hosszas megbeszélés után egy „véleménynyilvánító titkos szavazással” megerősítették Balogot a Magyarországi Református Egyház élén.

Nyilvános tájékoztatást ígért Balog Zoltán, a Magyar Református Egyház vezető lelkésze kedd estére annak kapcsán, hogy milyen szerepet játszott a pedofil bűncselekmények kapcsán kényszerítésért elítélt K. Endre sikeres kegyelmi kérvényénél.

A tájékoztatás kisebb részben valósult meg, egy Facebookra feltett esti videó formájában. Ebben a saját szerepéről nem sok újat árult el, azt pedig egyáltalán nem fejtette ki, hogy milyen szempont alapján gondolta támogathatónak a kegyelmi kérvényt.

Az Orbán-kormány egykori minisztere bejelentette, hogy „tévedett és hibázott”, amikor támogatta a kérvényt. „Akitől ezért bocsánatot kell kérnem, attól bocsánatot kértem és kérek” – tette hozzá.

Pontosabban akitől bocsánatot kért, az videója szerint kizárólag a református egyház, mert ezzel az ügyével kárt okozott a szervezetnek. A református püspök úgy gondolja, hogy azért nem kell önmagában bocsánatot kérnie, mert egy kegyelmet kérő ember mellé állt.

Balog érvelése szerint a kegyelmi döntést nem ő hozta meg, ezért a felelősség sem őt terheli, hanem Novák Katalint, a nemrég lemondott köztársasági elnököt.

„Az természetesen mindenki által tudott, hogy elnök asszonnyal régi munka- és jó emberi kapcsolatban vagyunk” – emelte ki az egyik legfontosabb korabeli minisztérium, az Emmi 2012–2018 közötti vezetője. Novák Katalin 2014 és 2020 között az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkáraként a beosztottja volt.

Kedd délutánra a püspök vezetői értekezletet hívott össze a református egyház székházába, hogy beszélgessenek „Balog személyét és az egyházat ért” támadásokról.

Itt többórás tanácskozás után, egy „véleménynyilvánító titkos szavazáson” óriási többséggel, 86 százalékos eredménnyel megerősítették az egyház élén Balogot a részt vevő egyházi és világi református vezetők. Ezért videójában Balog Zoltán nagyon hálás volt.

Az egyházi döntést követően a Telex kérdésére a miniszterelnök sajtófőnöke minderre azt a reakciót küldte, hogy „Orbán Viktor a református egyház tagjaként bízik az egyházi vezetőkben és az egyház erejében”.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG