Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Balog Zoltán azt állítja, nem ő nyújtotta be K. Endre kegyelmi kérvényét


Novák Katalin köztársasági elnök és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2022. május 19-én
Novák Katalin köztársasági elnök és Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2022. május 19-én

A református püspök, akinek sajtóértesülések szerint köze lehet a kegyelmi botrányhoz, abban a levélben ír erről, amelyet a lelkipásztoroknak és a presbitereknek címzett, és a Telex birtokába jutott. A levélben Balog Zoltán azt ígéri, hogy kedden a nyilvánosság előtt is nyilatkozatot tesz.

A hírportál teljes terjedelmében, változtatás nélkül közli a levelet, amelyben a püspök egyebek mellett a médiából jövő alaptalan vádaskodásokról, híresztelésekről ír. Szerinte rajta, a zsinat lelkészi elnökén keresztül az egyházat, annak zsinati testületét is be akarják mocskolni. Mint írja, a visszautasításon túl nem kíván reagálni ezekre.

Balog Zoltán, aki napokig elérhetetlen volt a sajtó számára, arról ír, hogy a köztársasági elnök tanácsadó testületének tagjaként nem az egyházát képviseli.

„Akár tévedtem, akár nem, amikor megbízóm kérésére bármilyen ügyben állást foglaltam, az kizárólag rá tartozik. Elnök asszony a nyilvánosság előtt elmondta, amit szükségesnek tartott. Tiszteletben tartom azt, ahogy ő ezt az ügyet lezárta. Tartsuk mi is tiszteletben!” – fogalmaz Balog Zoltán, aki a bicskei gyermekotthonban történtekről is ír.

Azt állítja, hogy 2016-ban, amikor gyanú merült fel a bicskei gyermekotthon igazgatójával szemben, akkor ő emberierőforrás-miniszterként azonnal felfüggesztette a férfi megbízását, vizsgálatot rendelt el, a büntetőeljárás végén pedig a férfi börtönbe került.

„Vele személyesen soha nem találkoztam, kegyelmi kérvényt nem nyújtott be. Az igazgatóhelyettes, K. Endre érdekében (akit nem pedofilként ítéltek el) fordultak a köztársasági elnökhöz kegyelmi kérvénnyel. A kérvényt nem én nyújtottam be és nem én terjesztettem fel” – írja Balog Zoltán, aki a hétfői keltezésű levélben hozzáteszi, kedden az ügyben a nyilvánosság előtt is nyilatkozni fog.

A Telex és a Direkt36 több forrásból is úgy értesült: Balog Zoltán volt az, aki lobbizott Novák Katalin köztársasági elnöknél, hogy kapjon kegyelmet a gyermekotthon igazgatójának pedofilügyét eltussolni igyekvő K. Endre.

A Telex információja szerint a Magyarországi Református Egyház vezetése kedd délelőttre berendelte Balog Zoltán püspököt, hogy egy esperes-gondnoki értekezleten számoljon be arról, milyen szerepe volt a bicskei gyermekotthon korábbi igazgatóhelyettesének kegyelmi ügyében.

A portál korábbi cikkében emlékeztet arra, hogy Balog Zoltán esetleges szerepe a református egyház vezetőjeként a köztársasági elnöki hivatal működésében, illetve konkrét kegyelmi ügyekben azért is kérdéseket vet fel, mert a magyar törvények szerint állam és egyház elkülönülten működik. A köztársasági elnök az alkotmányosság őreként és legfőbb közjogi méltóságként a magyar állam első számú képviselője, akinek a nemzet egységét megtestesítve politikai és vallási elfogultságtól mentesen kell döntéseket hoznia.

Az államfő és a volt igazságügyi miniszter, Varga Judit lemondásához vezető kegyelmi ügyet kirobbantó 444 úgy értesült, hogy Novák Katalin a kegyelmi döntés előtt Balog Zoltán szervezésében személyesen találkozott K. Endre feleségével. Az Index kérdésére, hogy ez így történt-e, a Sándor-palota azt felelte: „Novák Katalin elismerte, hogy hibázott, és lemondott a köztársasági elnöki tisztségről. Ezzel az ügy le van zárva.”

Valamennyi, a Szabad Európa oldalán a kegyelmi botránnyal kapcsolatban megjelent cikket, podcastot megtalál itt.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG