Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Bankok és multik extraprofitjából töltik fel a rezsivédelmi és a honvédelmi alapot


Orbán Viktor közölte, akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azoktól elvárják, hogy járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez
Orbán Viktor közölte, akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azoktól elvárják, hogy járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez

Kötelezik a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az energiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét az újonnan létrehozandó rezsivédelmi és honvédelmi alapba fizessék be.

„A háború elhúzódik, a brüsszeli szankciós politika nem javul, és ez együtt drasztikus áremelkedésekhez vezet” - kezdte a közösségi oldalán megosztott videót Orbán Viktor. A miniszterelnök arról beszélt, hogy egyre költségesebb és nehezebb megvédeni a családokat, az energia tovább drágul, miközben a honvédséget is haladéktalanul meg kell erősíteni.

Orbán Viktor szerint az emelkedő kamatok és az emelkedő árak révén a bankok és nagy multicégek nagyobb haszonra, extraprofitra tesznek szert. Ezért a kormány úgy döntött, hogy rezsivédelmi és honvédelmi alapot hoz létre.

„Kötelezzük a bankokat, a biztosítókat, a nagy kereskedelmi láncokat, az enegiaipari és kereskedő cégeket, a telekommunikációs vállalatokat és a légitársaságokat, hogy extraprofitjuk nagy részét ebbe a két alapba fizessék be.”

A kormány ebből tervezi fizetni a rezsicsökkentés és a honvédség megerősítésének költségeit.

Orbán Viktor bejelentése szerint ezek az intézkedések két évre, 2022-re és 2023-ra vonatkoznak. A miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy akik ebben a háborús helyzetben extra haszonra tesznek szert, azoktól elvárják, hogy segítsék az embereket és járuljanak hozzá az ország védelmi költségeihez.

Részleteket a csütörtöki Kormányifóra ígért a kormányfő.

Mindezt egy nappal azután jelentette be Orbán Viktor, hogy a parlament megszavazta az Alaptörvény módosítását, és lehetővé tette a kormánynak, hogy az ukrajnai háborúra hivatkozva háborús veszélyhelyzetet hirdessen ki, ami május 24-én éjfélkor életbe is lépett.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG