Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az új kormány első intézkedése: háborús veszélyhelyzetre cserélte az egészségügyit


Alig tette le a hivatali esküt az ötödik Orbán-kormány, Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán máris bejelentette, hogy május 24-én éjféltől kihirdetik a háborús veszélyhelyzetet Magyarországon.

A miniszterelnök a videóban azzal indokolta az intézkedést, hogy Ukrajnában háború zajlik, amelynek még senki sem látja a végét és amely folyamatos veszélyt jelent Magyarországra. A fizikai biztonság mellett veszélyezteti a családok energiaellátását és anyagi biztonságát is.

Orbán érvelése szerint a háború és a brüsszeli szankciók együtt hatalmas gazdasági felforduláshoz és drasztikus áremelkedéshez vezettek. Mint fogalmazott, a világ egy gazdasági válság küszöbén áll.

Orbán Viktor indoklása szerint a kormánynak mozgástérre és azonnali cselekvőképességre van szükség ahhoz, hogy megvédje a családok biztonságát. Ezért a kormány, az Alaptörvényben biztosított jogával élve, május 24-én éjféltől kihirdeti a háborús veszélyhelyzetet. Ez a miniszterelnök bejelentése szerint, a koronavírus-járvány elleni védekezés alatt bevezetett veszélyhelyzethez hasonlóan, lehetővé teszi a kormánynak, hogy azonnal reagáljon. Orbán Viktor május 25-én szerdára ígért tájékoztatás az első döntésekről.

Nem vártak a Magyar Közlönyre

Orbán Viktor néhány órával azután jelentette be az éjféltől hatályos intézkedést, hogy az Országgyűlés megteremtette hozzá a lehetőséget, miután megszavazta a 2012-es életbelépésekor gránitszilárdságúnak nevezett Alaptörvény immár tizedik, háborús veszélyhelyzetről szóló módosítását. Igaz, a Magyar Közlönyben még nem jelent meg, és az idő rövidsége miatt nem is jelenhetett meg a módosítás, amire a miniszterelnök a bejelentésében hivatkozik, és amelyet parlamenti megszavazása után Novák Katalin államfő sem késlekedett aláírni.

A módosítás értelmében pedig a kormány veszélyhelyzetet hirdethet:

  • egy szomszédos országban fennálló fegyveres konfliktus,
  • háborús helyzet,
  • humanitárius katasztrófa esetén is.

Veszélyhelyzetben a kormány a biztonság és a stabilitás garantálása érdekében egyes törvények alkalmazását felfüggesztheti, eltérhet a törvényi rendelkezésektől, valamint egyéb rendkívüli intézkedéseket is hozhat.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG