Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Banksy kórházi "szuper nővért" ábrázoló képét bocsájtja jótékonysági árverésre


Banksy ikonikus rajza még a járvány első hullámának idején készült
Banksy ikonikus rajza még a járvány első hullámának idején készült

Több millió fonttal – azaz több milliárd forinttal – segítené az ünnepelt gerilla grafittis Banksy a pandémia miatt nyomás alá került egészségügyet. A titokzatos angol utcai festő most egy kórházi nővért szuperhősként ábrázoló képét bocsájtja árverésre.

Banksy munkái tele vannak finom társadalomkritikával – a virágcsokrot dobó, arcát eltakaró tüntetőtől kezdve a tescós zacskót zászlóként felvonó kislányon át a ciszjordániai falra festett jelenetig, amelyben egy kislány motoz meg egy kezét magasba tartó katonát.

A személyazonosságát eddig sikeresen rejtegető bristoli utcai művész figyelmét nem kerülte el a globális koronavírus járvány sem.

Ajándék a kórházi dolgozóknak: „remélem, ez hoz egy kis fényt nektek”

Tavaly, az első hullám idején egy olyan képet festett a dél-angliai Southampton egyik kórházának falára, amelyből kiderül, kiket tart igazi hősnek a világot megrázó pandémia során.

Banksy "Game Changer" című alkotása
Banksy "Game Changer" című alkotása

A Game Changer című képen (az angolban ezzel a kifejezéssel illetik a valami radikálisan újat hozókat) egy kisfiú játszik egy szuperhős babával – aki ezúttal egy kórházi nővér. Batman és Spiderman közben a közeli szemeteskosárból figyeli a jelenetet.

Banksy a képpel köszönte meg a kórházi dolgozók munkáját és azt írta egy hátrahagyott üzenetben: reméli, hogy egy kis fényt hoz az életükbe, még ha fekete-fehér is.

Most a kép eredeti, vászonra festett változatát bocsájtja – továbbra is ismeretlenül – árverésre a Christie’s aukciós házon keresztül. Reményei szerint a licit akár 3,5 félmillió angol fontig (1,5 milliárd forintig) is felmegy. Az összeget a pandémia alatt masszív terhelésnek kitett brit egészségügyi szolgálatnak, az NHS-nek akarja adni.

A brit egészségügyi dolgozók nem adományra, hanem rendes fizetésre vágynak

A Christie’s „a remény jelképének” és a járvány elleni harcban az élen járó egészségügyi dolgozók előtti főhajtásnak nevezte a képet.

A sors keserű fintora, hogy a brit NHS dolgozók – akiket hónapokon át minden csütörtökön tapssal köszöntöttek és akiket politikusok méltattak – nem adományokat várnak. A múlt héten hatalmas felháborodást váltott ki, hogy az idei brit költségvetés csupán 1%-os fizetésemelést irányzott elő nekik – miközben sokan meghaltak közülük a járványban.

A brit kormány válasza az volt, hogy más közalkalmazottak még ekkora gesztust sem kaptak, az ő fizetésüket befagyasztották, mert az államkasszát jelentősen megterhelte a kényszerszabadságra küldött munkavállalók és bezárt vállalkozások segélyezése.

Pénzszerző médiahekk? Élőben égették és adtak el egy Banksy-képet

Banksy és a Christie’s kapcsolatában pedig ironikus elem, hogy a művész maró gúnyát az aukciós ház sem kerülte el. Egy tavalyi munkáján egy Banksy-kép árverése látható, rajta a felirattal: „Idióták, nem tudom elhinni, hogy tényleg megveszitek ezt a s**rt”.

A képet a héten először egy élő videoközvetítésben élőben elégették, majd maradványait „digitális műként” egy kriptovaluta-tranzakcióban 380 ezer dollárért eladták – azt sugallva, hogy a happenning maga is egy művészi alkotás és a modern művekért nagy pénzeket fizető gyűjtők bírálata volt.

Egy brit kritikus azonban egyszerű pénzcsinálási trükknek nevezte a történteket.

Az elmúlt hetekben aktív Banksy egy másik húzása az volt, hogy az immár használaton kívül helyezett readingi városi börtön falára festett egy papírszalagon leereszkedő rabot – a papír végén egy írógéppel.

Ezzel a jelenettel Oscar Wilde íróra utalt, aki a 19. század végén két év börtönre ítéltek homoszexualitása miatt és akit a readingi börtönbe zártak be.

Banksy egy videót is közzétett arról, hogyan festette a falra a képet és szellemes módon a hatalmas hajkoronájáról ismert, népszerű festészet-oktató videókat posztoló Bob Ross egyik anyagának hangját keverte a kép alá, úgy hogy lépésről-lépésre követte az instrukciókat.

XS
SM
MD
LG