Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Steve Bannon is kegyelmet kapott Trump elnöktől


Steve Bannon korábbi elnöki tanácsadó távozik a manhattani szövetségi bíróság épületéből 2020. augusztus 20-án.
Steve Bannon korábbi elnöki tanácsadó távozik a manhattani szövetségi bíróság épületéből 2020. augusztus 20-án.

Mielőtt elhagyja hivatalát január 20-án, Donald Trump amerikai elnök az utolsó pillanatban még sok embernek adott elnöki kegyelmet. Köztük korábbi tanácsadójának, Steve Bannonnak is.

Donald Trump 143 személynek hirdetett elnöki kegyelmet vagy enyhítette a büntetését, írja a Szabad Európa Központi szerkesztősége. Az ilyen módon támogatottak köre széles, van köztük rapsztár, korábbi republikánus adománygyűjtő és korábbi polgármester is.

"Donald J. Trump elnök 73 személynek adott kegyelmet és további 70 személynek megváltoztatta a büntetését"

- adta hírül közleményben az elnöki stáb.

Mások mellett Steve Bannon sorsát övezte nagy érdeklődés. A befolyásos tanácsadó Trump 2016-os elnöki kampányát segítette. A heves érzelmeket felkorbácsoló politikai stratéga olyan vádpontokkal nézett szembe, amelyek szerint csalást követett el, miközben Trump emblematikus USA-Mexikó határfalára gyűjtött támogatásokat.

A médiában sokszor előkerülő találgatások után Trump nem adott kegyelmet saját magának, sem lányának, Ivankának, sógorának, Jared Kushnernek vagy két felnőtt fiának, Donald Jr.-nak és Ericnek sem.

Elnöki kegyelem: magának is megbocsáthatna Trump?
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:15 0:00

Szintén nem került a listára személyes ügyvédje, Rudy Giuliani sem, aki az elnök választási csalásokról szóló hamis vádjainak szószólója volt.

A saját magának, családtagjainak vagy Giulianinak adott kegyelem megelőlegezett lett volna, hiszen eddig nem vádolták meg őket bűncselekménnyel. Egyes tanácsadók óva intették a megelőlegezett kegyelemtől önmaga vagy munkatársai számára. Mivel ez alkotmányossági kérdéseket is felvethetne, illetve a bűnösségre is utalhatna. Az amerikai alkotmány széles kegyelmi jogkört ad az elnöknek.

A legtöbb elnök hirdetett kegyelmet utolsó hivatalban töltött napjaiban. De kritikusai szerint Trump eddigi kegyelmi döntései politikai szövetségeseinek jutalmazásáról szóltak, nem az irgalmasság vagy az igazságszolgáltatás hibáinak helyretétele.

Trump korábban megkegyelmezett már Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadónak. Ő hazudott az FBI-nak egy korábbi orosz nagykövettel való tárgyalásáról. Elengedte emellett Roger Stone börtönbüntetését, akit azért ítéltek el, mert a kongresszusnak hazudott, miközben a 2016-os választásba történt orosz beavatkozást vizsgálták.

Az egyik ellentmondásos büntetés-elengedés múlt hónapban történt, amikor Trump négy korábbi Blackwater alkalmazottnak, akik 14 fegyvertelen iraki civilt öltek meg 2007-ben.

Trump menetrendje szerint január 20-án délelőtt elrepül a floridai Palm Beachen lévő Mar-a-Lago klubjába. Biden aznap veszi át az elnökséget a Washingtonban, miközben a fővárost elárasztották a Nemzeti Gárda tagjai.

Az AP, az AFP és a Reuters tudósításainak felhasználásával készült.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG